2024. április 28. - Valéria

Augusztusban lesz új vezére a BKV-nak

Augusztustól lehet új, pályázattal kiválasztott vezérigazgatója a BKV-nak. Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője és John Emese, az SZDSZ frakcióvezetője az értesülést megerősítve elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet jövő héten kedden tárgyal a BKV vezé
2008. május 9. péntek 17:39 - Hírextra
Nem nemzetközi, hanem hazai pályázat lesz, ami alapján augusztus elsejével veheti át a cég irányítását az új vezérigazgató - jelezték.

A két frakcióvezető emlékeztetett arra a hetekkel korábban született MTI-nyilatkozatra, amelyben mind a ketten egyértelműen leszögezték, hogy csak pályázattal kiválasztott vezérigazgató kerülhet a BKV élére.

A pályázati feltételek közt a műszaki-gazdasági egyetemi végzettség, az első számú vezetői posztot betöltve szerzett vállalatvezetői gyakorlat. a több éves államigazgatási, közszolgáltatási tapasztalat és a stratégiai látásmód is szerepel. Előnyt jelent a pályázat elbírálásánál a reorganizáció, a vállalati válságkezelés és a krízishelyzetben, sztrájkhelyzetben szerzett tapasztalat.

Antal Attila, a cég korábbi vezérigazgatója, akit pályázat nélkül Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes személyes javaslatára 2007 januárjával nevezett ki a posztra a Fővárosi Közgyűlés, saját kérésére, egészségügyi okok miatt, április 15-ével távozott posztjáról.

Az év elején megváltozott fővárosi önkormányzati szabályozásnak megfelelően ezután nem a közgyűlés, hanem átruházott hatáskörben a Gazdasági Bizottság dönt a cégvezetők kinevezéséről. A bizottság kedden megerősítette azt a korábban nem teljesült határozatát, amelyben felkérték a főpolgármestert arra, hogy 30 napon belül terjessze a pályázati kiírást a testület elé. A Gazdasági Bizottság várhatóan néhány órával a kabinet állásfoglalása után, jövő héten kedden délután dönt a pályázat kiírásáról.

Több mint két hónapja csak megbízott vezérigazgatója van a Budapesti Közlekedési Vállalatnak Balogh Zsolt személyében. Antal Attila azután távozott a cégtől, hogy a BKV használtbusztendere viharos körülmények között meghiúsult.

Mint kiderült, a vezérigazgató fia alvállalkozója volt a tenderre jelentkező egyetlen cégnek. Még tartott a cég felügyelőbizottságának (fb) vizsgálata az ügyben, amikor Antal Attilát kórházba szállították február végén. A fb végül nem tárt fel törvénytelenséget, mert nem volt szerződés az ügyben, de jelentésében megjegyezte, hogy a cég vonja le a személyi konzekvenciákat, elsősorban a kommunikációs területen. A volt vezérigazgató március 9-án kérte felmentését a cég éléről.

A Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága április 15-i hatállyal vonta vissza Antal Attila BKV-vezérigazgatói megbízatását, és visszahívta őt a cég igazgatóságából. Balogh Zsolt megbízatását pedig a cég igazgatósága meghosszabbította április 30-ig, majd a gazdasági bizottság határozatlan időre módosította a mandátumát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását