2024. március 19. - József, Bánk

Az MSZP áfacsökkentést követel

Az állam ne nyerészkedjen a magasabb üzemanyagárakon! – írja Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője közleményében.
2022. december 7. szerda 11:24 - HírExtra

Tóth Bertalan közleménye:

"A benzinársapka eltörlése egy újabb kormányzati kudarc bizonyítéka, mivel orbánék képtelenek voltak az ellátásbiztonságot helyreállítani, így a könnyebbik utat választva, hazug indokokkal inkább árat emeltek. 300 forintos benzinnél Orbán Viktor még azt harsogta, hogy „az állam nyerészkedik a magasabb üzemanyagárakon”, és áfacsökkentést követelt. 

Tény, hogy a kedd éjszaka bejelentett döntés értelmében a kormány a benzinársapka eltörlésével extraprofithoz jut az áfán keresztül. Az MSZP azt követeli, hogy ezt adják oda a magyar családoknak. Csökkentse a kormány az áfát, így azonnal 641 forint helyett 508 forint lenne a benzin ára! Ha erre nem hajlandó, akkor az áfa többletbevételből adjon azonos összegű támogatást minden magyar családnak, ezzel kompenzálva a megnövekedett utazási költségeket! Ha pedig ezt sem teszik, támogassák a közösségi közlekedés igénybevételét!

Emlékeztetőül: az üzemanyagokra a hatósági árazás 2021. november 15-én lett bevezetve, Putyin háborúja pedig bő 3 hónappal később, 2022. február 24-én kezdődött. A hatósági ár tehát nem az uniós szankciók miatt lett bevezetve, ahogyan azt a kormány hazudja, hanem a megnövekedett kereslet és az olajárakat már akkor felhajtó orosz manipulációk miatt. 

És kedden éjszaka is hazudtak, mert Gulyás Gergely állításával szemben nem az uniós szankciók miatt emeli meg a kormány benzin árát, mivel Magyarország az olajimporttal kapcsolatos szankciók alól mentességet kapott.

Hazudott akkor is a kormány, amikor azt ígérték, hogy év végéig marad a 480 forintos benzin és gázolaj, ráadásul még november 29-én, egy hete is azt állították, hogy nincs gond az ellátással. 

A Fidesz és a kormány hazugságokon alapuló, dilettáns döntései évtizedek óta nem látott helyzetet eredményeztek az áruhiánnyal, amely veszélybe sodorta a közszolgáltatások ellátását (mentők, rendőrök, tűzoltók üzemanyaghoz jutásának nehézségei), veszélybe sodort közlekedési, fuvarozási, logisztikai cégeket, pánikot okozott az autósok körében.

Az üzemanyag-beszerzés területén is csődöt mondott a Fidesz-kormány! Orbánék eddig azzal magyarázták az állami tulajdon növelését az energetika területén, hogy ez szerintük növeli az ellátásbiztonságot és garantálja az olcsó, megfizethető árakat. Most kiderült: ebből semmi sem működik! A Fidesz-kormány tétlenül nézi ezt a káoszt, miközben bevonhatná az olajimportba az állami tulajdonú MVM-et is. A jelenlegi üzemanyagkáosz a Fidesz-kormány hibája és felelőssége. 

Az MSZP álláspontja szerint a lakossági terhek mérséklése érdekében most kellene lemondania a kormánynak a többletbevételeiről azzal, hogy mérsékeli az üzemanyagokat terhelő ÁFA-kulcsot! Ha erre nem hajlandó, akkor az ÁFA többletbevételből adjon azonos összegű támogatást minden magyar családnak, ezzel kompenzálva a megnövekedett utazási költségeket! Amennyiben ezt nem teszi, legalább a többletbevételt fordítsa a tömegközlekedés támogatására."

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását