2024. március 19. - József, Bánk

Matolcsy kormánybírálata volt a téma

Matolcsy György jegybankelnök gazdasági bizottság előtt elmondott szavairól, az energiaszegénységről és Novák Katalin köztársasági elnök tevékenységéről beszéltek a napirend előtti felszólalásokat megnyitó ellenzéki képviselők az Országgyűlésben.
2022. december 6. kedd 13:06 - HírExtra

Az MSZP a jegybankelnök bírálatát ismertette a plénum előtt
    
Vajda Zoltán (MSZP) Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének hétfőn, a gazdasági bizottság előtt elmondott nyilatkozatát olvasta fel. Ismertetése szerint a jegybankelnök egyebek mellett beszélt a 2021-ben elszállt költségvetési hiányról, amelyet gazdaságpolitikai műhibának nevezett. Elmondta, jövőre 15-18 százalék lehet az infláció. Szól arról, hogy az élelmiszeripar termelékenysége a második legalacsonyabb az EU-ban, az árstopok pedig 3-4 százalékos inflációs többletet jelentenek.
    
Matolcsy György arról is beszélt, hogy Magyarország 2010 után nem hozta meg a jó döntéseket. A magyar gazdaság válságközeli helyzetben van, a pénzügyi-gazdasági mutatók az EU-ban a legrosszabbak közé tartoznak. Ha Magyarország folytatja ezt a gazdaságpolitikát, akkor stagfláció lesz - olvasta fel az ellenzéki politikus, aki azt kérte a kormánytól, reagáljon a jegybankelnök nyilatkozatára.
    
Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, az ellenzék arra sem képes, hogy a kormány gazdaságpolitikáját bírálja, ehhez is a jegybankelnökre van szüksége. Rámutatott arra, hogy nemrég az ellenzék még bírálta és Fidesz-pártisággal vádolta Matolcsy Györgyöt.
    
Szerinte most kiderült, hogy Matolcsy György mégis független, munkáját a kormánytól függetlenül végzi, és bármikor véleményt mondhat a kormány gazdaságpolitikájáról.
    Az államtitkár azzal egyetértett, hogy baj van Magyarországon, Európában és a világon, a világgazdaság a recesszió felé tart. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt 12 évben a kormány két válságon is sikeresen átvezette az országot. 2010-hez képest egymillióval többen dolgoznak, 4,7 millió felett van a foglalkoztatottak száma; a magyar költségvetés és a gazdaság válságálló - mondta.
    
LMP: országos programok kellenek az energiaszegénység ellen
    
Kanász-Nagy Máté (LMP) beszélt a szerinte 800 ezer háztartást érintő energiaszegénységről, amely - mint mondta - azt jelenti, hogy a háztartás nem tudja megfelelő hőmérsékletűre fűteni a lakást, vagy aránytalanul nagy terhet jelent neki a rezsiszámlák fizetése.
    
A politikus közölte, a rezsicsökkentés nem segített az energiaszegénységben élőknek, mivel az, aki budai luxusvilláját fűtötte, arányaiban sokkal több rezsicsökkentésben részesült.
    
Az energiaszegénység megoldására javasolt országos bérlakásépítési programot, lakásfenntartási támogatást, országos szigetelési programot. Amíg az orosz gázhoz ragaszkodik az ország, drága lesz az energia és nem lesz fenntartható - mondta.
    
Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint az LMP mindig a radikális megoldásokat helyezi előtérbe, de a fűtési szezon előtt felelős döntéseket kell hozni. Elmondta azt is, hogy 2010-ben egymillióan nem tudták megfelelően fűteni a lakásukat, ez a szám azóta a felére csökkent.
    
Az államtitkár rendkívül fontos vívmánynak nevezte a rezsicsökkentést. Hozzátette: míg Magyarországon 10 eurócent egy kilowattóra áram, addig Olaszországban 70 eurócent.
    
Kiállt a paksi atomerőmű és annak bővítése mellett.        
    
Mi Hazánk: szégyen a kormány és Novák Katalin        
    
Dúró Dóra (Mi Hazánk) botránynak nevezte, hogy Magyarország volt családügyi minisztere, a Fidesz volt alelnöke, Novák Katalin köztársasági elnök fogadta a Háttér Társaság képviselőit. Szerinte a szervezet nemzetbiztonsági kockázatot jelent, több tevékenysége is jogszabályokba ütközik. Az államfő azt nem tartotta fontosnak, hogy a szívhangvitában megnyilvánuljon - kifogásolta, kijelentve: az államfő semmibe vette a tavaszi népszavazáson "a normális családmodell mellett kiállt 3,5 millió ember véleményét". A köztársasági elnöknek inkább feljelentést kellett volna tennie - mondta.
    
Dúró Dóra azt is szóvá tette, hogy Novák Katalin a munkácsi turulszoborral kapcsolatban sem nyilvánított véleményt, sőt ellátogatott Kijevbe "a magyarellenes ukrán rezsimhez". Azzal sem értett egyet, hogy Magyarország pénzzel támogatja "a korrupt ukrán rezsimet", miközben a magyar gyermekek fáznak az iskolákban, vállalkozások mennek tönkre, a családoknak, a nyugdíjasoknak nehézséget okoz a megélhetés.
    
Szégyen a kormány és Novák Katalin, ha valóban komolyan veszik a kereszténységet, a magyar emberek érdekeinek képviseletét, akkor ennek a tettekben is meg kellene nyilvánulnia - hangoztatta Dúró Dóra.
    
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, Novák Katalin nem a kormányban dolgozik, annak nem tartozik beszámolási kötelességgel a tevékenységéről. Az államtitkár elvitathatatlannak nevezte azokat az eredményeket, amelyeket Novák Katalin államtitkárként, majd családügyi miniszterként ért el.
    
Elmondta, a magyar kormány a válságban is mindent megtesz a családpolitika folytatása érdekében, emellett célja a nyugdíjak biztosítása és a munkahelyek védelme is.
    
Szólt arról, hogy a családokat továbbra is támogatják a rezsicsökkentéssel; támogatják az energiaintenzív kisvállalkozásokat is, árstopokat vezettek be, és működik a tűzifaprogram is.
    
Jelezte, a tárcánál folyamatban van a családtámogatások felülvizsgálata, azt nézik, hogy - a nehéz helyzet ellenére is - bővíthetőek-e a támogatások.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását