2024. március 19. - József, Bánk

Felújítaná a lakását? Így spóroljon a lakáshitel költségén!

Csökkentené a rezsijét és ezért felújítaná a lakását vagy házát? A munkálatok sokba kerülhetnek, és nem biztos, hogy ez megoldható hitel nélkül. Hitelt viszont egyre magasabb kamatok mellett kaphatunk. A lakáshitel egy részét egészségpénztáron keresztül is fizethetjük, amivel komolyan spórolhatunk. A BiztosDöntés.hu szakértői megmutatják, hogyan.
2022. november 9. szerda 16:57 - HírExtra

A rezsiárak módosítása sok családnál komoly rezsiköltség-emelkedést jelent, így a lakosság elkezdte keresni azokat a lehetőségeket, amelyekkel csökkentheti az áram- és gázfogyasztását. A napelemek iránt valóságos roham indult meg, és tartott egészen addig, míg október végével meg nem szűnt a rendszerbe való visszatáplálás lehetősége az újonnan telepített napelemes rendszereknél.

A napelem azonban nem az egyetlen módja a spórolásnak, érdemes megvizsgálni a házunk általános állapotát. Lehetséges, hogy ki kell cserélnünk a tetőt, szigetelni a falakat vagy új nyílászárókat kell beépítenünk. A fűtési rendszer is fontos, és míg egy új háznál viszonylag könnyen választhatunk modern, környezetkímélő és egyben pénztárcabarát rendszereket, egy már meglévő fűtés esetében komolyabb kihívással, és persze jóval magasabb költséggel nézhetünk szembe.

Ha a fűtésnél maradunk, egy új ház esetében a levegő-víz hőszivattyúnál jobb megoldást aligha találhatunk. Ez egy egyszerű és hatékony megoldás, és H tarifával kedvezményesen üzemeltethetjük. Ha viszont egy meglévő rendszert cserélnénk hőszivattyúra, ott már nem ilyen egyszerű a helyzet. Radiátoros fűtésnél ezek ugyanis nem működnek megfelelően. A hőszivattyúhoz ugyanis padlófűtés vagy falfűtés szükséges, amit csak jelentősebb átalakítással, és magas költség mellett végeztethetünk el.

A modern ház és az alacsony rezsiköltség viszont sokszor majdhogynem létkérdés, így bármilyen felújítási vagy korszerűsítési munkálatokat választunk, akár 10 milliós költséggel is számolhatunk. Így azon is érdemes elgondolkodni, hogy – legalábbis részben – hitelből finanszírozzuk a munkákat. Fontos, hogy gondoljuk át, hogy mit szeretnénk, és konzultáljunk szakemberrel. Tudjuk meg, hogy találunk-e megfelelő mestereket a munkára, és mindenképpen terveztessük meg az új rendszereinket.

Csak annyi hitelt vegyünk fel, amennyit feltétlenül szükséges, és a futamidőt ne nyújtsuk túl hosszúra. Igyekezzünk hosszú kamatperiódusú, vagy végig fix hitelt választani, ezek most egyébként is alacsonyabb kamat mellett elérhetők, és a jelenlegi emelkedő kamatkörnyezetben biztonságosabbak is.

Ha hitelre van szükség

Felújításra elérhetők lakáscélú jelzáloghitelek. Egy 10 millió forintos lakáshitelt 10 éves futamidőre, 350 000 forint nettó jövedelem mellett jelenleg 8-12,5%-os kamattal kapunk. Ehhez biztosítanunk kell ingatlanfedezetet, ami lehet a felújítandó ház, de más ingatlant is bevonhatunk a hitel mögé.

A Biztosdöntés hitelkalkulátorában megnézhetjük, hogy az általunk választott hitelt melyik bank milyen feltételekkel kínálja. Érdemes testre szabni a kalkulátort, mert így pontosabb adatokat kapunk, és dönteni is könnyebben tudunk majd. 

Legyen egészségpénztári számlánk!

Talán furcsának tűnhet a párosítás, de ha lakáshitelt veszünk fel, akkor érdemes egészségpénztári számlát is nyitnunk. Az egészségpénztáron keresztül ugyanis törleszthetjük a lakáscélú jelzáloghitelünk egy részét.

Az egészségpénztárban gyűjtött pénzünkből a minimálbér 15 százalékának megfelelő összeget, jelenleg tehát 30 000 forintot fizethetünk a havi törlesztőrészletünkből.

Ez a teljes törlesztőhöz képest nem túl nagy összeg, hiszen a korábban említett 10 millió forintos, 10 évre felvett lakáshitel havi törlesztőrészlete 123 000 forint körül kezdődik. Miért éri akkor ez meg mégis?

Azért, mert az egészségpénztárba befizetett pénz 20%-át, de legfeljebb évi 150 000 forintot adó-visszatérítés formájában visszakérhetünk a személyi jövedelemadónkból.

Ha tehát havonta 30 000 forintot helyezünk el az egészségpénztári számlánkon, az évi 360 000 forint befizetést jelent. Ennek a 20%-át, azaz 72 000 forintot visszaigényelhetünk a következő adóbevalláskor az adónkból. A 10 éves futamidő alatt ez összesen 720 000 forint, ennyivel olcsóbb a hitelünk.

Ha már van egészségszámlánk

Az adó-visszatérítést az egészségpénztári számlánkra kapjuk meg, ahol újra felhasználhatjuk, akár újabb hiteltörlesztésre, de más egészségpénztári szolgáltatást is igénybe vehetünk. Ha pedig már van egészségszámlánk, akkor érdemes szélesebb körben használnunk.

Az egészségpénztári számláról sok egészségügyi kiadásunkat fedezhetjük. Vásárolhatunk gyógyszereket, szemüveget, babaápolási szereket, járhatunk magánorvoshoz vagy fizioterápiás kezeléseket vehetünk igénybe. Több pénztárnál egészségbiztosítást is köthetünk, és előfizethetünk szűrővizsgálati csomagokra. A szolgáltatásokat ráadásul a közeli hozzátartozóink is igénybe vehetik.

Az egészségszámlához kártya is tartozik, amivel a kártyaelfogadó helyeken könnyen és gyorsan vásárolhatunk.

Az egészségpénztárban tartott megtakarításunkat az anyagi biztonságunk megtartására is használhatjuk. Ha gyermekünk születik, a számlánkról 1 millió forintot vehetünk fel, amelyet aztán bármire felhasználhatunk. Gyermekeink beiskolázási költségeit is fedezhetjük a pénztárból, kiegészíthetjük innen a gyermekgondozáshoz és -neveléshez kapcsolódó állami ellátásunkat, vagy ha ideiglenesen elveszítenénk a munkánkat, akkor az álláskeresési járadékunkat.

A lakáshitel törlesztése tehát csak egy eleme az egészségpénztár széles szolgáltatási palettájának. Érdemes vele megismerkedni, és aktívan használni. Közben pedig minden befizetésünk után igénybe vehetjük a 20% adó-visszatérítést.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását