2024. április 23. - Béla

Alkoholok diétázók vagy fogyókúrázók számára

Manapság már rengeteg fajta diéta, fogyókúra nagy népszerűségnek örvend. Ezek legtöbbjében azonban az alkohol tiltott gyümölcsnek számít. Az alábbi cikkben ezért utánajárunk, hogy az alkoholok diétázók vagy fogyókúrázók számára tényleg a tiltott kategóriába sorolhatók, vagy esetleg találhatunk- e kiskaput.
2022. augusztus 3. szerda 12:10 - HírExtra

Alkoholos italok és a diéta

Azok akik fogyókúrára, diétára adják, vagy adták a fejüket, azok alighanem teljesen tisztában vannak azzal, hogy az alkoholos italok jelentős részének fogyasztása nem segíti a fogyási folyamatot. Ennek oka, hogy az alkoholos italokban nagy arányban található cukor és ezáltal kalória is.

Ennek ellenére meginni egy sört, egy pohár bort vagy egy elfogyasztani egy különleges koktélt az élet tagadhatatlan örömei közé tartozik, amiről az ember nem mond le szívesen.

Mi az, amit kerüljünk?

Amikor a diéta és az alkohol szóba kerülnek akkor pár fajta alkoholt tehát mindenképpen kerülni érdemes. Ezek közül az első amit érdemes kiemelni azok a kevert italok.

Kevert italok

Ezek a legtöbb szórakozóhelyen, vagy bulik alkalmával előkerülhet. Mivel azonban ezeket az italokat jelentős mennyiségű cukros lével tuningolják, így ezek kifejezetten magas kalória tartalmúak. Ezek közül példaként egy sangria, vagy margarita koktél akár 450 kalóriát és 40 gram cukrot is tartalmazhat.

Sör alapú italok

A kevert italok mellett a másik nagy ellenség lehet a sör és a sör alapú italok. Elég csak a sörhas kifejezésre gondolnunk, ami már jelezheti számunkra, hogy itt komoly kalória bevitelről lehet szó. A manapság divatos IPA-k például sokkal több szénhidrátot tartalmaznak, a nagytestű stoutok pedig még ennél is kalória gazdagabbak. Azaz a sörfogyasztás az egyik legnagyobb ellensége a súlyfogyasztásnak, hiszen komoly mennyiségű szénhidrátot lehet magunkba tölteni akár egyetlen üveg sörrel is.

Likőrök

Végül de nem utolsó sorban még egy mindenképpen kerülendő italkategória lehet a likőrök világa. Ezek ugyanis olyan magas alkoholtartalmú italok, amelyeket valamilyen módon ízesítenek, cukorral vagy más édesítőszerekkel, mint amilyen a kukoricaszirup is. Például 100 milliliter whiskey alapú kávélikőrben nagyjából 325 kalória és 20 gramm cukor található, ami az elfogyasztott mennyiséghez képest soknak mondható.

Mivel próbálkozhatunk?

Amennyiben mindenképpen alkoholt fogyasztanánk diéta és fogyókúra mellett, akkor a legjobb amit tehetünk, hogy az égetett szeszesitalok felé tekintünk.

Tömény italok fogyasztása

Tömény italok terén ugyan nagy a választék, hiszen gabonából, cukorpárlatból és gyümölcsből egyaránt készülnek, de nagy előnyük hogy a legtöbb nem tartalmaz hozzáadott cukrot, tehát ezzel már sokat nyerhetünk e téren. Persze kalória terén ezek sem a legbarátibbak, de ésszerűen fogyasztva olykor-olykor egy-egy kisebb mennyiség lecsúszhat egy fárasztó nap után.

Koktélok ésszerűen

Bár a kevert italok tiltó listán vannak fogyókúra alatt, de a megfontoltan összeállított koktélok szintén a fogyasztható kategóriába tartoznak. Egy koktél esetében ugyanis egy kis tömény égetett szeszesitalra, szénsavas kiegészítőből és némi édesítőszerből ínycsiklandozó ital hozható létre. 

Ezen a téren érdemes kiemelni a gineket, amik alapból egy egészségesebb italnak tekinthetők a borókabogyó miatt, amit a light tonikok forgalmazásának köszönhetően még inkább egészségesebb, diétásabb itallá varázsolhatunk. Koktélozás esetében igazából a lényeg az összetevők mérlegelésén és a mértékletes fogyasztáson van.

Összegezve

 Az alkoholok esetében tehát a magas kalória és cukortartalom okozhat problémát a fogyókúra és diéta során. Azonban mivel minden csak tervezés kérdése, így ha számolunk az így bevitt plusz kalóriákkal, akkor bármit fogyaszthatunk, az általunk meghúzott határig.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását