2024. május 2. - Zsigmond

Zsugori mellé költekezőt!

Ellentétek vonzzák egymást: a költekező ugyanis hajlik arra, hogy takarékos párt válasszon - állapította meg egy amerikai tanulmány.
2009. augusztus 2. vasárnap 10:35 - HírExtra
Házas emberekkel végzett kérdőíves felmérés alapján a Wharton School of Finance és a Northwestern University kutatói kiderítették, a pénzzel megfontoltan bánó személyt vonzza az olyan ember, aki szórja a pénzt.

George Loewenstein, a Carnegie Mellon University professzora már a tavaly megjelent Zsugorik és pazarlók című tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy az egyetemet végzett emberek úgynevezett "fizetési fájdalma" határozza meg, hogy zsugoriak, avagy inkább pazarlók-e. A fizetési fájdalom nincs semmilyen összefüggésben a bevételeikkel.

Az ellentétek vonzása a két személyiség között úgy működik, hogy azok, akik számára fájdalmat jelent a pénz elköltése, erősen vonzódnak azokhoz, akik felszabadultabban bánnak a pénzzel. Ez még akkor is így van, ha az egyedülállók úgy nyilatkoznak, szívesebben kötik össze életüket olyannal, aki hasonló pénzköltési szokásokkal rendelkezik.

A szakemberek szerint ellentmondás van a között, amit az emberek mondanak, és a között, milyen partner vonzza őket. A pénzhez való különböző viszonyulás problémát okoz a házasságokban, mivel kevéssé valószínű, hogy egy pazarlóból spórolós lesz, ahogyan az is, hogy egy takarékos egyszer csak szórni kezdi a pénzt.

A kutatók a megkérdezettek múltjában próbálták feltárni a zsugoriság, illetve a költekezés okait, de nem találtak rá a különbség gyökerére. Azt feltételezik, a kétféle magatartásnak talán genetikai okai vannak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását