2024. március 29. - Auguszta

Minden, amit tudnia kell a telefon IMEI-számáról

Az IMEI-számok az internet számos körében rejtélyek és paranoiák forrásai. Ezeket a rejtélyes, ködös számokat, amelyek a telefon különböző részei köré vannak bélyegezve, gyakran használják a telefon azonosítására, így egyesek elgondolkodnak azon, vajon felhasználhatók-e megfigyelésre és egyéb aljas tevékenységekre?
2022. június 1. szerda 16:28 - HírExtra

Mi is az az IMEI szám?

Az International Mobile Station Equipment Identity Number (IMEI) egy olyan szám, amely a szárazföldi mobilhálózatokat használó eszközök azonosítására szolgál. Az IMEI szám minden készüléken megtalálható vagy lehívható.

És mi az a szárazföldi mobilhálózat? 

Ezt a hálózatot használja, amikor hívást kezdeményez a mobiltelefonján, vagy eléri a mobilszolgáltatója által biztosított internetkapcsolatot az adatcsomagon keresztül. Azért hívják „szárazföldinek”, mert bolygóoldali antennákat használ, nem műholdakat a csatlakozáshoz.

Mivel az IMEI szabványt minden földi mobilhálózati eszköznél alkalmazzák, ez azt jelenti, hogy a 3G/4G/5G táblagépek, a régebbi PCMCIA vagy újabb integrált PCIe 4G LTE/5G vezeték nélküli kártyákkal rendelkező laptopok és egyéb mobileszközök is ezekkel a számokkal vannak ellátva. 

Ha két SIM-kártyás telefonja van, két IMEI-számot fog látni, minden SIM-nyíláshoz egyet.

Mi az IMEI-szám célja?

Az IMEI-számoknak egy fő célja van: a mobileszközök azonosítása. Másodlagos céljuk a lopás megakadályozása. Ha egy mobileszköz univerzálisan azonosítható, a tolvaj nem tudja kicserélni a telefon SIM-kártyáját, és így nem is tudja használni.

Az IMEI-számok be vannak kódolva az eszköz hardverébe, ami megnehezíti azok megváltoztatását anélkül, hogy az eszköz kommunikációs képességét valamilyen módon károsítaná. Ha a szolgáltató tudja, hogy egy eszközt ellopták, feketelistára helyezheti az IMEI-kódot, és kizárhatja a hálózatból. 

Más mobilhálózatoknak is utasíthatja ugyanezt. Minden országnak saját szabályzata van ennek működésére vonatkozóan, vagy blokkolistát (a többség ezt csinálja), vagy „engedélyezőlistát” használva.

Használhatja a kormány az IMEI-számomat a nyomon követésre?

Ha nem tudnak nevet vagy valamilyen személyi azonosítót csatolni az Ön IMEI-számához, akkor nem tudják, hogy valójában kié a telefon. 

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását