2024. március 28. - Gedeon, Johanna

MSZP: a sztrájk alapjog!

Az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportja kezdeményezi, hogy a demokrata ellenzéki pártok parlamenti képviselői alkotmánybírósági beadványban indítványozzák a tanárok sztrájkjogának ellehetetlenítését tartalmazó szabályozás megsemmisítését.
2022. május 27. péntek 11:40 - HírExtra

Az MSZP közleménye

"A kormány javaslatára az Országgyűlés fideszes többsége lényegében megtiltotta a tanárok számára, hogy sztrájkoljanak. A kormány e kérdésben tanúsított „bátorságát” azonban jól mutatja, hogy nem merték a jogfosztó rendelkezést a törvény szövegében eredetileg feltüntetni, azt a bizottsági eljárás során csempészték bele.

A kormány javaslatára megszavazott törvénymódosítás teljességgel elfogadhatatlan, az ugyanis gyakorlatilag megfosztja a tanárokat a sztrájkhoz való jogtól, megfosztja őket attól, hogy érdekeik érvényesítése érdekében nyomást gyakorolhassanak munkáltatójukra. A „rend”, amelyet a kormány a közoktatásban meg akar valósítani, nem jelent mást, mint a tanárok jogfosztását.

A sztrájk azonban a magyar és a többi európai uniós tagállam alkotmánya alapján is alapvető jog. Attól sem a tanárokat, sem másokat nem lehet alapos, nyomós indok nélkül megfosztani. Az pedig, hogy a kormány nem tűri a tanárok kritikáját, semmilyen gyakorlat szerint nem nyomós indok.

Éppen ezért az MSZP kezdeményezi, hogy a demokrata ellenzéki képviselők kérjenek utólagos normakontrollt, küldjék meg a kifogásolt törvénymódosítást az Alkotmánybíróság számára arra hivatkozva, hogy sem a magyar Alaptörvénynek, sem a magyar alkotmányos hagyományoknak, sem a nemzetközi szerződéseknek és gyakorlatnak nem felel meg a most elfogadott, a sztrájkot gyakorlatilag ellehetetlenítő szabályozás.

Megvédjük a pedagógusok jogait és kiállunk érdekeik védelmében!"

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását