2024. április 26. - Ervin

Mi a laptop dokkoló és mire jó?

A laptopok esetében számos kiegészítőről olvashatunk, amik között ma már mindennaposak a vezeték nélküli egerek, hangszórók, stb. Ezen a téren azonban egy roppant hasznos, de relatív kevés alkalommal emlegetett kiegészítő a laptop dokkoló. Mivel azonban egy kifejezetten hasznos holmiról van szó, ezért nem árt tudni mi a laptop dokkoló és mire is jó pontosan a mindennapokban.
2022. április 4. hétfő 19:24 - HírExtra

Mi is az a laptop dokkoló?

A laptopokat alapesetben hordozható gépként kell kezelnünk, de mégis sokszor megeshet, hogy egyeseknek kifejezetten otthon, helyhez kötve kell használniuk gépüket. Ilyenkor azonban kijöhet a laptopoknak az árnyoldala, hogy a teljesértékű asztali PC-kel szemben van néhány hiányosságuk. Szerencsére ezeket a hiányosságokat könnyedén pótolhatjuk egy-egy úgynevezett dokkoló segítségével, amellyel kibővíthetjük a laptopok képességeit. 

Ennek köszönhetően például külső monitort, egeret, billentyűzetet, hangszórót egyidejűleg csatlakoztathatunk a gépre, nem beszélve a többi perifériáról. Egy dokkoló továbbá állandó tápegységet, beépített akkumulátort, csatlakozókat, hálózati kártyát, videokártyát, optikai meghajtót, merevlemezt és sok más hasznos kiegészítőt is tartalmazhat.

Kinek érdemes dokkolót használni?

A modern korban, ahol a mobilitás a legnagyobb előny, sokak számára tűnet értelmetlennek egy olyan eszköz, melynek célja, hogy gépünkhöz extra perifériákat csatlakoztathassunk és ezzel helyhez kössük magunkat.

Ami miatt egy ilyen eszköz még most is aranyat érhet az az, hogy továbbra is akadhatnak olyan kiegészítők, melyek vezeték nélküli csatlakoztatása nem kivitelezhető. Egy régebbi nyomtató, egy billentyűzet, vagy egy extra monitor is pontosan ilyen lehet.

Ráadásul az utóbbi években egyre több olyan laptoppal találkozhatunk a piacon, melyek kevés olyan csatlakozóval rendelkeznek, melyekre az otthoni munka során szükségünk lehet. Ennek oka természetesen elsősorban az, hogy így a gyártási költségek is kisebbre rúghatnak, ami az árcédulát is barátságosabbá teheti.

Emiatt azonban például egy belépőszintű, vékony házba épített laptophoz például különösen hasznos egy dokkoló abban az esetben, ha szeretnénk hozzá extra monitort, vagy kettőnél több USB-eszközt csatlakoztatni. Emellett azonban egy dokkoló akkor is jól jöhet, ha áramforrás hiányában gépünket szeretnénk egy extra akkumulátor segítségével hosszabb ideig üzemben tartani.

Laptop dokkolók előnyei

A ma is forgalomban lévő laptop dokkolók legnagyobb előnye, hogy akkor is segítségére lehet a tulajdonosának, ha a Bluetooth és Wifi kapcsolat átviteli sebessége korlátozott, ilyenkor mindig jól jön az a pár plusz csatlakozó, ami így rendelkezésünkre áll.

Bővíti a felhasználási lehetőségeket

Egy dokkolóval szerelt laptop tehát komplex irodai géppé avanzsálhat, nem beszélve arról, hogy akár a grafikus képességek terén is új ajtók nyílhatnak. Tehát akár egy alsókategóriás, netezős gépből is könnyebben varázsolhatunk irodai felhasználású gépet, több monitorral, billentyűzettel, hangszóróval.

Plusz teljesítményt ad

Az előzőhöz szorosan kapcsolódik az is, hogy a gép teljesítményét is felturbózhatjuk egy dokkoló segítségével csatlakoztatott videokártya, hálózati kártya, 

Plusz energiát ad

Emellett a dokkolók egyes típusai plusz akkumulátorral is rendelkeznek, ami így megkönnyíti az energiaellátást, hiszen sokkal hosszabb üzemidő áll rendelkezésünkre.

Az akkumulátort is kímélheti

A dokkolók tápegysége egyben egy hálózati áramingadozás, esetén megkímélheti attól az akkumulátort, hogy az feleslegesen működésbe lépjen. Ez hosszabb távon azt eredményezheti, hogy a laptop akkumulátorának élettartam is kitolódik, nem fog olyan gyorsan elöregedni.

Növeli a hűtés hatékonyságát

A dokkolók egyes verzió bizony még beépített hűtőventilátorral is rendelkeznek, ami szintén hosszútávon jelenthet jó megoldást, hiszen egy megfelelően hűtött laptop teljesítménye is tovább megőrizhető, ami az akkumulátorra is igaz.

Milyen dokkolót kell a laptopunkhoz?

A dokkolók keresése közben, mint amikor a minőségi töltőket laptopokhoz keressük felmerülhet mégis milyen dokkolót érdemes vásárolnunk. Ehhez szerencsére elég, ha ismerjük az adott gép márkáját és típusát, innentől kezdve a feladat már relatíve egyszerűbb. Amire azonban mindenképp fontos odafigyelni, hogy minden esetben a laptop márkájával megegyező márkájú dokkolót válasszunk. Ilyenkor ugyanis nem fordulhatnak elő kompatibilitásbeli problémák.

Összegezve

Egy dokkoló tehát komoly bővítési potenciált tartogathat számunkra, ha laptopunkat szeretnénk teljesítmény és funkciók terén bővíteni. Ezért ha például otthoni munkavégzés terén szeretnénk hatékonyabbá válni, akkor egy laptop dokkoló ideális megoldást kínálhat nekünk.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását