2024. május 3. - Tímea, Irma

Betiltatnák a dohányzást az EU-ban

Az Európai Bírósághoz fordult egy belga bíró, hogy betiltassa a dohány árusítását az Európai Unióban (EU) vagy, ha ez nem lehetséges, "a dohányzás áldozatainak vagy családjuk kártérítésére" kötelezze a gyártókat és az eladókat - jelentette a La Derniere Heure című belga újság.
2010. június 3. csütörtök 18:28 - HírExtra
Az ügy előzménye, hogy a belga adóhatóság a namuri polgári törvényszékhez fordult, mert 2800 euró (csaknem 777 000 forint) forgalmi adót követel a honvédelmi minisztériumtól azon cigaretták után, amelyeket az albániai békefenntartó misszióban részt vevő belga katonák visszahoztak, majd eladtak Belgiumban.

Az ítélkezés előtt a bíró, Baudouin Hubaux azt szeretné tudni, "normális"-e, hogy az állam adót szed be egy olyan termék után, amelynek kártékonyságához kétség sem férhet. Prejudikális kérdések sorozatát intézte ezért az Európai Bírósághoz arról, hogy összhangban áll-e a dohány árusítása több nemzetközi konvencióval és az EU-szerződésekkel.

"A legradikálisabb nyilvánvalóan az lenne, ha egyszerűen betiltanák a cigaretta árusítását az EU egész területén: ilyen léptékben az intézkedés megvalósítható és hatékony lenne" - idézte a bírót az újság.

"Sajnos azonban egy ilyen intézkedés utópisztikusnak látszik" - tette hozzá. Ezért a "felelősség jogi vélelmezésének" bevezetését javasolja, kártérítési kötelezettséggel párosulva. A kártérítést "a gyártók, az importőrök, a reklámcégek és az eladók" fizetnék a dohányzás áldozatainak vagy családjuknak.

"Velejéig aljasnak kell lenni ahhoz, hogy valaki továbbra is olyan áruk gyártásából és eladásából akarjon meggazdagodni, amelyekről hivatalosan tudott, hogy rombolják az egészséget. Tekintve a dohány multinacionális jellegét, az emberiség elleni bűntettről beszélhetünk" - tette hozzá, úgy vélekedve, hogy "feltétlenül szükség van az Európai Bíróság véleményének megismerésére".

A luxembourgi bíróság megerősítette, hogy május végén megkapta a bíró kérdéseit. A bíróság döntése, amely másfél éven belül várható, az EU egész területére érvényes lesz, feltéve, hogy a testület a hatáskörébe tartozónak nyilvánítja az ügyet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását