2024. május 11. - Ferenc

Súlyos orosz veszteségek

Az orosz agresszió nemcsak az ukránokat sújtja. Az orosz katonák is jelentős veszteségeket szenvedtnek az értelmetlen háborúban. Akár 15 ezer is lehet a halottaik száma. Ez a teljes kontingens 10 százaléka.
2022. március 24. csütörtök 08:41 - HírExtra

A NATO becslései szerint 7-15 ezer orosz katona vesztette életét a négy hete tartó ukrajnai háborúban. Összehasonlításképpen: Oroszország mintegy 15 000 katonát veszített 10 év alatt Afganisztánban.

A NATO egyik magas rangú katonai tisztviselője azt mondta, hogy a becslésük az ukrán hatóságoktól származó információkon, az Oroszország által nyilvánosságra hozott információkon és nyílt forrásokból gyűjtött hírszerzési információkon alapul.

Ukrajna kevés információt közölt saját katonai veszteségeiről, a Nyugat pedig nem közölt becslést erről.

Az ukrán fegyveres erők szerint március 23-ig 15 600 orosz katona halt meg a háborúban.

Ukrajna arcfelismerő szoftverrel azonosítja a halott orosz katonákat

Mikhailo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy arcfelismerő szoftvert használnak a harcokban elesett orosz katonák holttesteinek azonosítására. Ha sikerül azonosítani az elesett orosz katonákat, akkor felkutatják a családjukat, és tájékoztatják őket a halálesetről.

Fedorov a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a New York-i székhelyű  Clearview AI  arcfelismerő-szoftverszolgáltató társaság technológiáját használják. Ezzel az eszközzel igyekeznek megtalálni az elesett orosz katonák közösségi médiás fiókjait, és ha ez sikerült, a hatóságok üzenetet küldenek a hozzátartozóknak, hogy intézkedjenek a holttest átvételéről.

Fedorov az arcfelismeréssel azonosított holttestek számáról ugyan nem beszélt, de azt mondta, hogy az értesitett családok által visszaigazolt személyek aránya magas.

Forrás: The Guardian, 24.hu, CNN
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását