2024. április 25. - Márk

Dekoratív cserjék, amelyeket vétek kihagyni a kertből

A cserjék változatosan felhasználható növényei a kerteknek, képezhetünk belőlük látványos cserjecsoportokat, használhatjuk őket áthatolhatatlan sövény nevelésére, valamint ültethetjük őket szoliter növényként is a kert egy kiemelt pontjára.
2022. március 21. hétfő 14:25 - HírExtra

A konténeres kiszerelésű dísznövényeket az év bármely fagymentes időszakában telepíthetjük, így a tavaszi időszak remek lehetőséget nyújt arra, hogy a díszkertünket új növényfajokkal gazdagítsuk. 

Cikkünk további részében bemutatunk néhány rendkívül látványos díszcserjét, melyek bármely kertnek különleges díszei lehetnek. További tanácsaink a Maiotthon.hu oldalon olvashatók.

Magnólia 

A liliomfa (Magnolia) bokros növekedésű cserje, melynek lombhullató és örökzöld fajai is léteznek. Különleges szépségük, látványos virágzásuk miatt szoliterként ültetjük őket. A köznyelvben gyakran tulipánfának nevezik, ez az elnevezés azonban nem helytálló mivel a tulipánfa elnevezés egy teljesen más növényt takar.

A liliomfa a megfelelő talajba és fekvésbe ültetve, különlegesen szép dísze lehet a kertünknek. Ha szeretünk kísérletezni, akkor megpróbálkozhatunk a magnólia szaporításával is, mely bujtással, dugványozással és magról is történhet.

Kerti hortenzia

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) közepes termetű, bokros növekedésű, évelő növény. Lombozatát közepes zöld színű, kerekded formájú levelek alkotják, fő díszét nagyméretű, gömb alakú virágai jelentik.

Virágai rózsaszínek, lilák, kékek, fehérek, világoszöldek is lehetnek. Szépségükben nyár elejétől gyönyörködhetünk. Látványos virágai miatt ideális szoliter növény, de laza sövényt is nevelhetünk belőle, ha a töveket egymás mellé ültetjük.

A hortenzia szaporítása és a gondozása sem nehéz, ha szeretnénk még több növényre szert tenni, dugványozással és tőosztással is szaporíthatjuk az idősebb töveket. 

Korai tamariska

A korai tamariska (Tamarix tetrandra) Eurázsiában őshonos, nagyon mutatós, könnyed megjelenésű terebélyes lombhullató cserje, mely akár a 4 méteres magasságot is elérheti. Főként más cserjék társaságában, csoportba ültetve találkozhatunk vele, de sövényként is használják.

Az íves hajtásokon sorakozó pikkelyszerű levelei, és tavasz második felében nyíló rózsaszín virágfüzérei vannak. A gondozása egyszerű, ellenálló, igénytelen növény, a kedvezőtlen városi mikroklímát is jól bírja.

Borcserje

A borscserje (Clethra alnifolia) felfelé álló hajtásrendszerű cserje, mely a 2-2,5 méteres magasságot is elérheti. Főként szoliterként ültetve találkozhatunk vele.

Nagyméretű, kerekded, kissé hosszúkás, erősen erezett üde zöld, ősszel sárga, narancssárga színű levelei és fehér vagy rózsaszín, kellemes illatot árasztó virágait vannak, melyek a tavasz végén, és nyáron pompáznak.

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos ötletet adnunk a díszcserjék ültetéséhez. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását