2024. április 27. - Zita

Mentálhigiéné és kábítószerek

A korábbi hetek nagy szenzációja volt a Droglátó névre (nem) hallgató csodakészülék, ami biorezonanciát mérve kimutatta volna a kábítószerhasználókat. Ha ilyen eszköz létezne, és megoldást kínálna a valódi problémákra. De a csoda elmaradt, inkább körülnéz
2008. július 8. kedd 16:33 - Szalay Gergely
Megoldás kellene

Droglátó
A www.droglato.com című weboldalt május 27-én indították el és június 26-án új tartalommal töltötték fel, amely immár a kampány valódi célját, hátterét és a szervezőket mutatja be. Varga Dániel, pedagógus webfejlesztő számolt be arról, hogy az egy hónap alatt, amíg a Droglátót mutatták be a honlapon 12 400 látogatás történt, 11 500 egyedi látogatóval 34 ezer oldalletöltést számoltak. Összesen 309 látogató töltötte le a jelentkezési lapot, vagy írt elektronikus levelet, ebből 117 fő regisztrálta magát önkéntes tesztelőnek.
Az olvasói levelekben 63-an fejezték ki rokonszenvüket és biztatásukat a találmánnyal kapcsolatban, 96-an felháborodásukban írtak, 144 fő élénk érdeklődést mutatott vagy a szerkezet működését illetően vagy a kezdeményezés egyéb körülményei kapcsán. Médiahack-re hat fő gyanakodott.
A találmány tesztelőinek motivációi között leggyakrabban a fiatalok megóvásának szándéka állt. Szülők, rokonok, tanárok, kollégiumi intézményvezetők, nyári gyermektáborok nevelői jelentkeztek ezzel az indokkal. Akadtak, akik egész városok, települések drogfogyasztási helyzetét kívánták volna felmérni a találmány segítségével, továbbá egészségügyi-orvosi eszközöket gyártó cég viszonteladói felajánlást tett - mondta Varga Dániel. (MTI)
A kábítószerhasználattal összefüggő problémák száma folyamatosan nő: egyre gyakrabban hallani rekordfogásokról, érzehetően egyre több embert foglalkoztat a téma – ezt igazolta a Droglátó-projekt fogadtatása is. Számos aggódó szülő, iskola és egyéb intézmény jelentkezett a honlapon, a szakemberek segítségét kérve a drog elleni harchoz: úgy gondolták, könnyebbé válik a dolog, ha képesek megtalálni a fogyasztókat.

A csodás találmánnyal összesen két gond volt: egyrészt nem létezik, másrészt a valódi problémákra akkor sem jelentene megoldást, ha mégis sikerülne összerakni. A kérdést ugyanis az okok felől közelítve lehetne megoldani (mint általában a problémákat). Ezen az állásponton van a projektet kitaláló alapítvány és az általunk megkérdezett szakértők is.

Ezekkel az okokkal pedig nem igazán foglalkozik senki sem. Pedig úgy tűnik, a probléma csak nem akar kisebb lenni, sőt. Az elmúlt hetek egyik legnagyobb fogása nagy tétel kokain volt, Baranya megyében. Azt persze nem tudjuk, helyben akarták-e értékesíteni, ám azt igen: korábban nem volt jellemző ez a drog a környéken. A kokain ugyanis egyszerűen túl drága, így kevesek engedhetik meg maguknak errefelé. A nem kimondottan átlag fölötti létszínvonaláról ismert megyében gyakorlatilag nem volt kokainfogyasztás. A megyeszékhely Pécs is inkább a könnyebb drogok népszerűségét garantálná: egyetemvárosként a marihuána és a különböző partydrogok fogyasztása (az obligát alkohol mellett) inkább elképzelhető, mint a keményebb anyagoké.

Csernus Imre, az ország egyik legismertebb addiktológus-pszichiátere szerint ez nem jelent semmit. Akármilyen drága is a kokain, akármennyire panaszkodunk is, hogy anyagi helyzetünk egyre rosszabb, valahogy csak-csak egyre többen meg tudják maguknak engedni az „elitebb” kábítószereket is. A változás nem is lepi meg különösebben: ezen a piacon is a kereslet és kínálat viszonya határoz meg mindent. Azaz van igény a keményebb drogokra, ezt pedig igyekeznek kielégíteni az ebben érdekelt illetékesek.

Ez magyarázza azt is, hogy Magyarország státusza egyre inkább átalakulóban van: tranzitországból egyre inkább kezdünk célországgá átalakulni. Azaz egyre nagyobb a hazai felvevőpiac, már érdemes erre is termelni. Hogy ez a drogok minőségében, veszélyességében mit jelent, mit hozhat magával, egyelőre nem tudható pontosan, de talán nem is ez a legfontosabb kérdés.

Ráadásul nem is nagyon lehet haragudni az állandó hátrányban lévő rendőrségre: ők mindent megtesznek, amit tudnak – ez azonban minden lelkiismeretesség mellett is kevésnek tűnik. A terjesztők előttük járnak, és túl sokan vannak ahhoz, hogy a hátrányt le lehessen dolgozni.

Hatástalan felvilágosítás

A problémát tehát az okoknál megragadva lehetne kezelni, ám ez sem egyszerű feladat: a jelenleg futó felvilágosító kampányok hatékonysága megkérdőjelezhető, hogy viszonylag finom kritikát fogalmazzunk meg. Ráadásul a kampányok sem azzal foglalkoznak, amivel kellene: a drogfogékonyság ugyanis leginkább az általános mentálhigiénés állapotokkal függ össze. Ha az emberek kiegyensúlyozottak, boldogak, képesek konfliktusaikat kezelni és feldolgozni, nem terjednek a drogok. Egyszerű képlet, csak sajnos nehezen váltható valóra. Ehhez olyasfajta, korán kezdődő nevelésre lenne szükség, ami gyakorlatilag hiányzik az országban. Megkockáztatnánk óvatosan akár a felvilágosítás kifejezés használatát is – ha nem lennének kellemetlen mellékzöngéi (ugyebár a felvilágosítás az, ami ciki, kényelmetlen, és hatástalan szokott lenni – pont ezeket kellene nagyon nagy ívben kerülni ebben a témában).

Mentálhigiénés nevelés a kiút

Kétszázmillió forintnyi drog
Két hét alatt, négy akcióban kétszázmillió forint értékben foglalt le kábítószert a fővárosban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) - mondta Ródler Norbert őrnagy, a kábítószer-bűnözés elleni szolgálat vezetője hétfőn, budapesti sajtótájékoztatóján.
A január eleje óta működő, 61 fős egység csaknem féléves tevékenysége alatt mintegy 350 millió forint értékben foglalt le kábítószert, ezen belül 30 kilogramm kicsomagolt marihuánát és hat ültetvényen háromezer tő kannabiszt, vagyis összesen körülbelül egy mázsa marihuánát. Heroinból fél kilogrammot, kokainból egy kilogrammot foglaltak le a rendőrök fél év alatt, valamint több mint tízezer darab ecstasy tablettát és 7 kilogramm speedet.
Több kábítószertípusból a lefoglalt mennyiség már meghaladta a tavalyit - tette hozzá az őrnagy. (MTI)
A hangulatról nem is beszélve: ha kimegyünk az utcára, nem a boldog, elégedett arcokat látjuk magunk körül – hívta fel a figyelmet Csernus. Ha igazán komolyan foglalkozni akarnánk a megelőzéssel, iskolai kurzus keretében oktatnák a konfliktuskezelés hatékony módjait – ahogy erre néhány (elenyészően kevés) iskolában már létezik kezdeményezés. Szigorúan saját ötlet alapján. Noha arra valóban szükség lenne, hogy a mentálhigiénés nevelésre szervezett kereteket találjanak, akár iskolai tanórák kereteiben is.

A szokásos mantra persze itt is előadható: ahol ezt már bevezették, lényegesen jobb a helyzet. Más kérdés, hogy az általános hangulaton ez sem segít sokat: amíg a többség nem tud mit kezdeni saját gondjaival, addig a globálisabb megoldásokra sem túl nagy az esély.

És persze nem elítélendő szempont lenne az sem, hogy vajon az illetékesek terveznek-e valamit tenni az ügy érdekében, vagy csak bánatos arccal konstatálják a szomorú helyzetet – ez az eset általában szintén nem kedvez a változásnak.

Csernus úgy látja, esetünkben az utóbbiról van szó: a felelősök részéről egyelőre nem látszik valós igény az érdemi változtatásra. Néhány kisebb szerveződés küzd a maga eszközeivel, jó esetben pályázati pénzekkel megtámogatva, de a megfelelő háttérről még jó ideig csak álmodni lehet.

A kábítószerfogyasztás pedig folyamatosan nő.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását