2024. április 20. - Tivadar
A harcok egész Ukrajnában folytatódtak. Az oroszok nem hátrálnak, de az előrehaladást az ukrán ellenállás nagyban nehezíti. Az USA olajembargót fontolgat.
2022. március 4. péntek 08:33 - HírExtra

Oroszország láthatóan egyre keményebb eszközökhöz nyúl, Herszont elfoglalták az oroszok, de készülnek Odessza megtámadására is. Egy meg nem nevezett helyszínen lezajlott a béketárgyalások második köre az orosz és az ukrán delegáció között és abban sikerült megállapodni, hogy humanitárius folyosókat nyitnak. 

Az orosz katonai konvoj továbbra is lassan halad az ukrán főváros felé, ahol a helyiek már felkészültek az összecsapásokra, az ukránok ráadásul a konvoj megtámadását tervezik. 

Putyin szerint minden terv szerint halad, az orosz katonák pedig hősök.

Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, Ukrajna támogatásának kérdése nem Bidenen áll, hanem „sokkal inkább a világ döntésképtelenségén”. Hozzátette, hogy „az egész világ elkésett Ukrajnával”.

Időközben egyre erősödik a szankciós nyomás az oroszokon az Egyesült Államokban már az olajembargót fontolgatják, emellett döntés született arról, hogy védett státuszt kapnak az Egyesült Államokban élő ukránok. Szintén kiderült, hogy új közvetlen kommunikációs kapcsolatot létesített egymással amerikai és az orosz védelmi minisztérium.  

A putyinhű orosz oligarchákra nehéz napok köszöntöttek. Fényűző jachtjaikat egymás után fogalják le a nyugati országok rendvédelmi szervei. Pénzüket a nyugati bankokon kíívül az eddig semleges svájci bankok is zárolták. 

Az Oroszországot elhagyó cégek száma napról napra nő, ahogy a vele szembeni szankciók köre is egyre szélesebb. Itt a bővülő lista a cégekről. Kína nem szankciónál. 

Az ukránok péntek hajnalban közölték, hogy az atomerőművet orosz támadás érte, miután kigyulladt az erőmű egyik épülete, egy ötemeletes kiképző létesítmény. Az oroszok átvették az erőmű felett az irányítást.Ez adja az ukrán villamosenergia egyötödét.  

Maga az erőmű nem sérült, de félő volt, hogy a tűz továbbterjedhet, ha nem sikerül gyorsan megfékezni. Az ukrán mentőszolgálatok később megerősítették, hogy sikerült eloltaniuk a tüzet a zaporizzsjai atomerőműben, amely a legnagyobb ilyen erőmű a kontinensen. 

Forrás: Portfolio.hu, 24.hu, CNN, BBC
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását