2024. április 19. - Emma

Növekedik a kínai feldolgozóipar

Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye februárban a javuló belföldi keresletnek köszönhetően egy privát felmérés szerint.
2022. március 1. kedd 09:00 - HírExtra

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének vasárnap közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a januári 49,1 pontról 50,4 pontra kapaszkodott vissza februárban. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. Elemzők 49,5 pontot jósoltak, vagyis a visszaesés mérséklődésére számítottak csupán.
    
A termelés a januári visszaesést követően februárban ismét bővült, jóllehet visszafogott mértékben.
    
Az új megrendelések állományának részindexe enyhe - ugyanakkor az elmúlt nyolc hónap adatai között a legkiugróbb üteműnek számító - növekedést jelzett. Az új exportmegrendelések állománya azonban továbbra is zsugorodott. A felmérésben részt vevő vállalatok a külföldi kereslet visszaesését a koronavírus-járványnak és az árufuvarozási nehézségeknek tulajdonították.
    
A foglalkoztatottság részindexe a hetedik egymást követő hónap óta zsugorodott februárban, ám a visszaesés mértéke enyhült valamelyest januárhoz képest.
   
A beszerzési kiadások februárban meredeken emelkedtek. A feldolgozóipari vállalatok a nyersanyagárak, valamint a személyzeti és szállítási költségek emelkedésére panaszkodtak. A növekvő kiadásokkal párhuzamosan pedig a termelői árak is emelkedtek, méghozzá a leggyorsabb ütemben tavaly október óta.
    
A feldolgozóipari kis- és középvállalatok jellemzően arra számítanak, hogy a járvány utáni helyreállás és az erősödő globális kereslet hozzájárul majd a növekedés elősegítéséhez a következő egy év során. Az üzleti várakozások részindexe februárban a legmagasabb szintű derűlátásról árulkodott tavaly június óta.
    
Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy vélekedett: a kínai döntéshozóknak a foglalkoztatottság javítását, valamint a kis- és középvállalatok szerkezeti támogatásának erősítését célzó gazdaságpolitikai intézkedéseket kellene előtérbe helyezniük, miközben enyhíteniük kellene a vállalatokra nehezedő adóterheket és finanszírozási költségeket. A kormányzatnak továbbá - tette hozzá, - stabil piaci környezetet kellene fenntartania, folytatva az áruellátás és árak stabilizálását, valamint mérsékelve a vállalatok költségterheit az ellátó lánc középső és alsó szakaszain. Vang szerint a feldolgozóipar helyreállása még mindig nem tekinthető erőteljesnek, mivel a szektor egyszerre küzd a kereslet szűkülésének, az ellátási akadályoknak és a gyengülő várakozásoknak a problémáival.
    
A Caixin/Markit felmérése alapján számított feldolgozóipari BMI-vel egy napon adta ki a kínai statisztikai hivatal is a kínai logisztikai és beszerzési szövetséggel (CFLP) együtt készített felmérés alapján számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexet is. A hivatalos felmérés zömében a nagyobb, állami kézben lévő vállalatok bevonásával készül, míg a Caixin/Markit-féle inkább a kis- és középvállalatokra fókuszál. A hivatalos feldolgozóipari BMI 50,2 ponttal a teljesítmény növekedésének enyhe fokozódását jelezte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását