2024. április 24. - György
Az orosz erők minden oldalról támadják Ukrajnát, de az ukrán védők ellenállása is folytatódik. Putyin készenlétbe helyezte az orosz nukleáris erőket.
2022. február 28. hétfő 08:16 - HírExtra

Az ukrán belügyminisztérium adatai szerint már 352 áldozata van az orosz inváziónak. Az orosz elnök kritikusnak nevezte Ukrajna szempontjából a következő 24 órás időszakot. Zelenszkij nem hisz a tárgyalások sikerében.

Az oroszok elfoglaltak egy ukrán kikötővárost. Hétfő hajnal újra robbanásokat hallani Kijevben és Harkivban. A Washington Post információi szerint Lukasenka fehérorosz csapatok bevetésére készül Ukrajnában.

Éjjel elkezdték bombázni Csernyihivet, egyelőre egy sérültről tudni. 

Két napra leáll a magyarországi Sberbank.

Az Európai Unió tagállamai, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Kanada a hétvége folyamán megállapodtak arról, hogy több orosz bankot is elzárnak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszertől. Ezzel a nyugati hatalmak meghozták a szakértők szerint legsúlyosabbnak tekinthető gazdasági-pénzügyi szankciót, ami a szövetségbe összeállt országok gazdaságainak is fájni fog. 

Németország közben feladta korábbi álláspontját, és rakétavetőket és páncéltörőket küld Ukrajnának. Vasárnap délután Vlagyimir Putyin súlyos döntést hozott: elrendelte a katonai parancsnokságnak, hogy helyezzék készenlétbe a nukleáris elrettentő erőket. 

Ukrajna kijelentette, kész előfeltételek nélkül tárgyalni Oroszországgal. Az EU időközben bejelentette, hogy egységesen fegyvereket, többek közt vadászgépeket fog vásárolni Ukrajnának. Josep Borrell az Európai Unió külügyi főképviselője bejelentette a harmadik Oroszország elleni szankciós csomagot. Borrell a sajtótájékoztatón többek között arról is beszélt, hogy félő: Oroszország nem áll meg Ukrajna elfoglalásánál, hanem Grúzia és Moldova is sorra kerülhet. Oroszország állítja: az USA atomfegyvereket telepítene Ukrajnába. Késő este gigantikus robbanás történt Cserkaszi, egy Kijevtől 145 kilométerre lévő település mellett. 

A Maxar műholdas felvételeiből kiderült: 5 kilométeres orosz katonai menetoszlop tart Kijev felé. Jelentések szerint már ma reggel fehérorosz ejtőernyősök érkezhetnek Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: döntő jelentőségű 24 óra következik.

Forrás: 24.hu; Portoflio.hu; CNN
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását