2024. március 19. - József, Bánk

Mikrovállalkozói hitelek: így indítsd be okosan a céged!

Egy vállalkozás esetén nem az a kérdés, hogy mire kell pénzt fordítani, hanem inkább az, hogy hol spórolhatunk kicsit. Az innovatív ötlet, a valós piaci igények, szaktudás, kapcsolatok, kezdőtőke mind szükségesek az elinduláshoz, de a hosszú távú cél a vállalkozás beindítása, eredményes működtetése és fejlesztése. Egy mikrovállalkozásnak pedig még stabilabban kell helyt állnia a piacon, hogy a nagyobb versenytársak mellett is tudjon érvényesülni.
2022. január 26. szerda 17:22 - HírExtra

Mikrovállalkozások a gazdasági életben

Amennyiben a cég 10 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztat, és az éves nettó árbevétel (illetve mérlegfőösszeg) nem haladja meg a 2 millió €-t, vagy az annak megfelelő Ft összeget, mikrovállalkozásról beszélünk, de a bankok ügyfélszegmentációja eltérő lehet. Mikro méretük azonban korántsem vonható párhuzamba a mikrovállalkozások jelentőségével, hiszen Magyarországon a vállalkozások 94%-át teszik ki. A gazdaság működése erőteljesen függ ezek teljesítményétől, ezért egyre több pénzintézet fejleszt ki mikrovállalkozói hiteleket beindításukhoz.

A mikrovállalkozás költségei

Egy vállalkozás alapítása, elindítása a legnagyobb mérföldkő annak életében, az ehhez szükséges pénzügyi források biztosítására speciális induló vállalkozói hitelkonstrukciókat fejlesztettek ki a pénzügyi szakemberek.

A mókuskerék azonban csak ekkor indul igazán, pontosabban jó lenne, ha elindulna. Amikor az induló vállalkozói hiteleket kezdjük felélni, hirtelen jelentkezni kezd az igény további anyagi források iránt a folytatáshoz, valamint a felvett induló vállalkozói hitelek kifizetésére, és a működés közben konkretizálódott állandó havi kiadások fedezésére.

Ezek a kiadások általában a következők:

- Anyagköltség

- Bérleti díjak

- Munkabérek

- Könyvelő

- Adó, illetékek

- Rezsi

- Marketing

- Bankköltségek

- Karbantartási díjak

- Állandó biztosítások

- Ügyvéd

- Biztonsági tartalék

Kezdő vállalkozói hitel felvétele esetén a törlesztés költségei

Ezekkel tudunk kalkulálni és így előre tervezni, illetve ezáltal láthatjuk, hogy mennyi havi plusz bevételre, és mekkora mértékű mikrovállalkozói hitelre lenne szükségünk a cég produktív beindításához.

Amikor még csak elindult, de még nem igazán indult be: Aktuális mikrovállalkozói hitelek az ERSTE Banknál

Az Erste Bank a maximum 300 millió Ft éves nettó árbevételű vállalkozásokat tekinti mikrovállalkozásnak.

Lombard forint és deviza folyószámlahitel

Szabad felhasználású mikrovállalkozói hitel; akár kezdő vállalkozások számára is, melyhez fedezetként értékpapírokat lehet benyújtani ingatlan vagy egyéb ingóságok, illetve más személy jövedelmének bevonása helyett.

Ez a kezdő vállalkozói hitel €-ban és Ft-ban is igényelhető, legalább 1 millió forint összegben, 1-12 hónap futamidőre, amely évenként megújítható. A Lombard forint és deviza folyószámlahitel a fedezet nyújtónak értékpapírjai után hozamot, készpénz fedezete után kamatot ad, melyet a vállalkozás költségként írhat le.

Széchenyi Kártya Folyószámlahitelek

A 2020. eleje óta az életünk részévé vált hullámzó vírushelyzet több vállalkozást is térdre kényszerített. Az állam kedvező konstrukciójú hitelekkel szeretné menteni a még menthető mikrovállalkozásokat, hiszen ahogy már említettük, ezek a magyar vállalkozások 94%-át teszik ki. Ezért is fejlesztették ki a Széchenyi Kártya Folyószámlahiteleket, amelyek egyre több kereskedelmi banknál, így az ERSTE Banknál is elérhetőek.

Utóbbinál 3 típusa igényelhető:

- Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!

- Széchenyi Turisztikai Kártya GO!

- Széchenyi Likviditási Hitel GO!

Mindhárom hitelkonstrukcióra igaz, hogy:

- Szabadfelhasználású mikrovállalkozói hitelek

- Az igényelhető hitelösszeg minimum 1, maximum 75 millió Ft lehet

- Az igényléshez nem szükséges tárgyi fedezet

- A futamidők a 3 említett esetben eltérőek, de 1 és 3 év között alakulnak

- Államilag támogatott, így kedvező kamatkonstrukciójú mikrovállalkozói hitelek

- A hitelkérelemmel kapcsolatban a bank és a KAVOSZ Zrt. oldalán is találhatóak információk

Jelzálogalapú forint és devizahitelek

Nem teljesen nulláról kezdő, de mindössze fél éves, pontosabban 180 napos működést felmutatni tudó mikrovállalkozások is igényelhetik a Jelzálogalapú forint és deviza hiteleket.

A hitelfelvételkor általában üzleti tervről ez esetben nem kell gondoskodni, nem kell megfogalmazni hitelcélt sem, ezáltal akár korábbi hitel kiváltására is felhasználható. Sőt önerő nélkül is igényelhető, ami hatalmas segítség minden vállalkozás, de különösen a fiatal mikrovállalkozások számára.

Az igényelhető hitelösszeg 1 és 80 millió között alakul, 6-12 hónapos futamidőre, viszont ez ERSTE Bank Jelzálogalapú forint és deviza hitelekhez ingatlanfedezetet kell biztosítani.

ERSTE Power Business Hitelek

Sok mikrovállalkozás csak induló vállalkozói hitelekkel képes létrejönni. Mire elindul a "termelés", és elkezd beérkezni egy kis bevétel, a korábban felvett induló vállalkozói hitel is kezdhet kimerülni. Ekkor még valószínűleg mínuszos, vagy nullás a fiatal mikrovállalkozás mérlege. Ettől többen elkeserednek, és inkább felszámolják a vállalkozást, mielőtt még nagyobb költségekbe vernék magukat, újabb hitelről pedig hallani sem akarnak. Sajnos! Az ERSTE Power Business Hitelek ugyanis pont az ilyen átmeneti holtpontra jutott mikrovállalkozásoknak nyújtanak segítséget.

Szabadfelhasználású mikrovállalkozói hitelként korábbi kölcsönöket is törleszthetünk belőle.

A fedezet biztosításához ingatlanról sem kell gondoskodni: magánszemély jövedelmével, de az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány is kezességet vállalhatnak.

Egy speciális terület: mikrovállalkozások a mezőgazdaságban

Magyarország agrárkultúrája kiemelkedően jelentős, nem csoda hogy a mikrovállalkozások egy  része is ebben a szektorban tevékenykedik. Támogatásukra alkották meg a következő mikrovállalkozói hiteleket:

Erste Agro területalapú támogatást előfinanszírozó hitel

Az agrárium mikrovállalkozói számára nyújtott, 90%-ban előfinanszírozható, legfeljebb 3 évre adható hitel lehetőség. Kizárólag Ft-ban igényelhető 3 és 100 millió Ft között. A hitel 2 részletből áll:

- Zöldítés

- Alaptámogatás

Pontos részletekkel az ERSTE Bank oldala szolgál.

ERSTE Agro folyószámlahitel

Bármilyen agrár célra felhasználható mikrovállalkozói hitel az ERSTE Agro folyószámlahitel. A 12 hónapos futamidővel igényelhető kölcsönt minden olyan mikrovállalkozás kérheti, melynek működése agrártevékenységhez kapcsolódik, így:

- Családi gazdálkodók

- Őstermelők

- Közös őstermelők

- Egyéni vállalkozók

- Gazdasági társaságok, szövetkezetek.

A hitelösszeg fél- és 25 millió Ft között igényelhető, de csak Ft-ban, és kifejezetten agrár célra használható fel. Hogy ezen belül pontosan mire fordítják a felvett kölcsönt, az nincs meghatározva.

Egy mikrovállalkozás el- majd beindítása, életben tartása és fejlesztése kitartást, alázatot, szaktudást, kreativitást és anyagi fedezetet igényel. Nem egyszerű, de egyáltalán nem is lehetetlen! Legyünk körültekintőek és vegyük észre a felkínált lehetőségeket, mint amilyenek a mikrovállalkozói hitelek is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását