2024. március 19. - József, Bánk

Készülnek a nemzetiségi listák

Az országos nemzetiségi önkormányzatok közgyűléseinek január 31-éig dönteniük kell arról, hogy nemzetiségi listát szeretnének állítani az április 3-ai országgyűlési választásra.
2022. január 21. péntek 07:53 - HírExtra

A parlamenti választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok nemzetiségi listát állíthatnak, ehhez az szükséges, hogy a közgyűlés január 31-éig döntsön a nemzetiségi lista állításáról, és arra is szükség van, hogy a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százaléka ajánlja a listát.
   
 A nemzetiségek jogairól szóló törvény tavalyi változtatása írja elő az országos nemzetiségi önkormányzatoknak, hogy legkésőbb az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követő húsz naptári napon belül döntsenek a nemzetiségi lista állításáról. Mivel a parlamenti választást január 11-én írta ki a köztársasági elnök, január 31-ig van lehetőségük a közgyűléseknek arra, hogy döntsenek a nemzetiségi lista állításáról.
    
A jogszabály lehetővé teszi az országos nemzetiségi önkormányzatok közgyűléseinek, hogy a nemzetiségi lista állításáról legkorábban a választást megelőző év október 1-jén döntsenek.
    
A döntésnek tartalmaznia kell a jelöltek nevét és a listán elfoglalt helyük sorszámát, valamint személyi azonosítójukat. A döntéseket - a személyi azonosító kivételével - az országos nemzetiségi önkormányzat honlapján is közzé kell tenni.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását