2024. március 19. - József, Bánk

Az oroszok Iránnal szövetkeznek

Irán és Oroszország szoros együttműködésben kívánja alakítani a világ jövőjét, viszonyát stratégiai alapokra akarja helyezni – tűnt ki Ebrahim Raiszi iráni elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott szerdai tanácskozásán.
2022. január 21. péntek 08:05 - HírExtra

Irán hálás Oroszországnak azért a segítségért, melyet Szíria népének és kormányának nyújtott. Szíriában kialakult együttműködésük példa értékű tapasztalat kétoldalú kapcsolatuk fejlesztéséhez.

Irán orosz fegyverekre számíthat, hogy megvédje magát. Moszkva hosszú lejáratú kölcsönt nyújt neki többek között orosz vadászgépek beszerzésére. A két ország katonai együttműködését jelzi az Ománi-öbölben CHIRU-2Q22 fedőnéven jelenleg folyó flottagyakorlat is, melyen Kína is részt vesz. „Készek vagyunk tartós, hosszú távú alapokra helyezni kapcsolatainkat, és kibővíteni a kultúra, a tudomány és a tájékoztatás területére is” – mondta az iráni elnök csütörtökön a Duma képviselői előtt tartott beszédében.

Raiszi közölte, hogy Iránnak nem áll szándékában atomfegyvert kifejleszteni, mert „az atomfegyver nem része védelmi stratégiájának”. Irán célja, hogy nemzetközi atomszerződése keretében megállapodásra jusson a nyugati országokkal, de ennek feltétele, hogy a nyugatiak felfüggesszék ellene elrendelt szankcióikat.

Az iráni elnök élesen bírálta a NATO-t, mert törvénytelen eszközökkel és csalással beférkőzik független államok területére, és különböző ürügyekkel fenyegeti őket. Akadályozza a független demokráciák fejlődését, a népek önrendelkezését, kulturális fejlődésüket, ragaszkodásukat tradícióikhoz. Az USA gazdasági szankciókkal, a független országok társadalmi helyzetének destabilizálásával igyekszik meggyengíteni őket. Az uralmi stratégia ugyan csapásokat szenvedett, és meggyengült az USA pozíciója, de a NATO nem mondott le hódító törekvéséről, és tovább szítja a békétlenséget. „Lehet, hogy magatartásával saját vesztét készíti elő, és darabjaira hullik” – vélekedett Raiszi.

A Duma plenáris ülésén mondott beszédében Raiszi elnök leszögezte: Irán nyitva áll az együttműködésre a világ minden országával.

Forrás: Magyar Békekör
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását