2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fekete nő a negyeddollároson

Maya Angelou arcképével díszített negyeddollárosokat ad ki az amerikai pénzügyminisztérium: az amerikai költő, író, emberi jogi aktivista az első színes bőrű nő, aki felkerül a pénzérmére - írja a BBC.com.
2022. január 11. kedd 10:02 - HírExtra

A döntést üdvözölte Janet Yellen, az Egyesült Államok első női pénzügyminisztere. "Minden alkalommal, amikor újratervezzük a pénzérméinket, lehetőségünk nyílik arra, hogy mondjunk valamint az országunkról, hogy mit tartunk értéknek, hogyan fejlődtünk társadalomként" - fejtette ki közleményében Yellen.
     
Az új negyeddolláros Angelou-t kitárt karokkal ábrázolja. Mögötte egy repülő madár és a felkelő nap látható, az ábrát "költészete inspirálta és azt szimbolizálja, ahogyan ő élt" - közölte a pénzügyminisztérium. Az érme másik oldalán George Washington, az ország első elnökének portréja látható.
    
Az 1928-ban született Angelou első műve, az I Know Why the Caged Bird Sings (Tudom, miért énekel a rab madár) című önéletrajzi regény bestseller lett, ő volt az egyik első afroamerikai írónő, aki nagy közönségsikert arató könyvet írt.
    
Hat önéletrajzi műve, öt esszékötete, számos verseskötete jelent meg. Részt vett több színdarab, film készítésében, számos díjjal, köztük az amerikai Nemzeti Könyvdíj életműdíjával is kitüntették. 2010-ben Barack Obamától megkapta a legnagyobb civil amerikai elismerést, a Szabadság-érmet (Presidential Medal of Freedom).
    
Aktívan részt vett a feketék polgárjogi küzdelmében, együtt dolgozott Martin Luther Kinggel és Malcolm X-szel.
    
Bill Clinton amerikai elnök 1993-as beiktatására írta az On the Pulse of Morning című versét, amelyet személyesen olvasott fel az eseményen. Georgia, Georgia című forgatókönyve (1972) volt az első, fekete nő által írt eredeti forgatókönyv, amelyet megfilmesítettek.
    
Maya Angelou 2014-ben, 86 éves korában halt meg.
    
Az American Women Quarters (Amerikai nők a negyeddollároson) program keretében a következő négy évben más úttörő nők is felkerülnek a pénzérmékre, akik fontos szerepet játszottak az Egyesült Államok történetében. A pénzügyminisztérium 20 érme kiadását tervezi.
    
Idén pénzérmére kerül Sally Ride, az első amerikai női asztronauta, Wilma Mankiller, a cseroki indiánok első női törzsfőnöke, az őslakosok jogaiért harcoló aktivista és Anna May Wong, az első kínai-amerikai hollywoodi sztár.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását