2024. március 19. - József, Bánk

Nagyon sok az új fertőzött

Meghalt 195, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 6390 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte kedden a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 6 126 420 embert oltottak be, közülük 5 842 885-en a második, 2 515 398-an pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.
2021. november 30. kedd 11:36 - HírExtra

A kormányzati portálon azt írták: 1 103 108-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 34 521 ember, a gyógyultak száma 882 659-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 185 928.
    
Kórházban 7596 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 513-an vannak lélegeztetőgépen.
    
Hatósági házi karanténban 49 607-en vannak, a mintavételek száma 8 443 744.
    
Kiemelték: a sikerre tekintettel a kormány meghosszabbította az oltási akciót, így vasárnapig akár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehet menni az oltópontokra 7 óra és 19 óra között. Az oltási akcióban eddig összesen 831 ezren vettek fel oltást, közülük 681 ezren már a megerősítő harmadik oltást kapták, és 102 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy kéri a vakcinát.
    
Hozzátették, a kórházak ezen a héten is emelt oltási kapacitással várják az érkezőket akár az első, akár az elmaradt második, vagy a megerősítő, harmadik oltásra. Azokat, akik időpontfoglalás nélkül mennek, érkezési sorrendben oltják be, aki pedig előzetesen regisztrált és foglalt az interneten időpontot, elkerülheti a várakozást.
    
Hangsúlyozták, hogy a megerősítő, harmadik oltás is mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását. A megerősítő oltás ismét 80-90 százalékra emelheti a védettséget.
    
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) múlt csütörtökön engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. "Magyarország készen áll ennek a megszervezésére is, a kormány le is kötött további, gyermekek oltására való Pfizer-vakcinákat, az első szállítmány várhatóan december 21. körül érkezik" - írták.
    
Emlékeztettek arra, hogy az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett ismét maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken.
    
A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátóhelyeken az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat - tették hozzá.
   
A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók, a felsőoktatási intézményekben a rektorok, a többi munkahelyen a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait.
    
Az egészségügyi dolgozóknak kötelező a megerősítő, harmadik oltás - jelezték a közleményben.
    
Az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ebben az esetben az üzemorvosok is beadhatják az oltást - írták.
    
Közölték azt is, hogy a magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már meg is kapta, aki még nem, továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehet oltásra időpontot foglalni a www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező foglalhat időpontot az oltásra - az első, az elmaradt második és a harmadik oltásra is.
    
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (190 074) és Pest megyében (150 190) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (68 626), Hajdú-Bihar (60 467), Bács-Kiskun (58 235) és Győr-Moson-Sopron megye (55 563) A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna, 22 945 fertőzöttel.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását