2022. december 10. - Judit

Meglódult a német infláció

Októberben hetven éve a legmagasabbra szökött fel a termelőiár-infláció Németországban az energiaárak, azon belül is elsősorban a földgáz árának az emelkedése miatt a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése alapján. Az energiaárak emelkedését az előző évi alacsony bázis is kiélezte.
2021. november 19. péntek 11:16 - HírExtra

Októberben a termelői árak 3,8 százalékkal haladták meg az előző havit a szeptemberi 2,3 százalékos havi áremelkedés után. Elemzők 1,9 százalékos havi áremelkedést vártak októberre.
    
A termelői árak októberben 18,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit a szeptemberi 14,2 százalékkal magasabb árszint után. A piac 16,2 százalékos éves áremelkedést várt októberre.
    
Az októberben elért 18,4 százalékos éves áremelkedés 1951 novembere óta a legmagasabb.
    
A termelői árak októberi emelkedéséhez az energiaárak járultak hozzá a legnagyobbrészt. Az egy évvel korábbihoz képest 48,2 százalékkal, szeptemberhez képest 12,1 százalékkal álltak magasabban az energiaárak októberben. Energiaárak nélkül az októberi termelői árak 9,2 százalékkal emelkedtek éves, és 0,7 százalékkal havi bázison.
    
A legnagyobb mértékben a földgáz ára emelkedett. A tőzsdei jegyzésben 505,8 százalékkal állt az egy évvel korábbi felett októberben, míg szeptemberben 34,7 százalékkal. Az erőművek számára 237,1 százalékkal ment fel éves bázison a földgáz ára, szemben a szeptemberi 35,7 százalékos éves emelkedéssel. Az elosztó hálózatban 81,4 százalékkal mentek fel az árak októberben a szeptemberi 17,9 százalék után. A vállalatok számára 49,6 százalékkal emelkedett októberben éves bázison a földgáz ára a szeptemberi 4,5 százalék után.
    
Az áram ára 49,6 százalékkal állt magasabban októberben az egy évvel korábbinál. Szeptemberben 12,9 százalékos volt az éves áremelkedés. Ezen belül a lakossági áramdíjak 1,4 százalékkal emelkedtek éves bázison a szeptemberi 0,9 százalék után.
    
Az olajtermékek ára 46,9 százalékkal ment fel októberben éves bázison, szeptemberben pedig 9,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Ezen belül az üzemanyag és a fűtési célokat szolgáló cseppfolyósított földgáz ára 113,7 százalékkal ment fel a tavaly októberihez képest. Szeptemberben 21,7 százalékkal állt magasabban az ár. Az üzemanyagok ára 39,8 százalékkal állt magasabban az idén októberben, mint tavaly. Szeptemberben 8,4 százalékkal volt magasabb az árszint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását