2021. november 30. - András, Andor

Elindult az új pekingi tőzsde

Megkezdődött a kereskedelem hétfőn az újonnan létrehozott, pekingi értéktőzsdén - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.
2021. november 15. hétfő 09:10 - HírExtra

A kereskedés nyitónapján 81 vállalat bocsátotta forgalomba részvényeit, közülük 60 részvényeinek értéke már a nyitáskor emelkedett.
    
Hszi Csin-ping kínai elnök szeptemberben jelentette be, hogy Pekingben is értéktőzsdét hoznak létre a kisebb vállalatok fejlődésének elősegítésére. A pekingi értéktőzsde Kína szárazföldi részén a harmadik részvénypiac az 1990-ben alapított sanghaji, valamint a dél-kínai Sencsenben működő után. A pekingi értéktőzsde a tervek szerint a fejlett feldolgozóipari és szolgáltatóipari kis- és középvállalatokat célozza elsősorban, kiegészítve a New York-i Nasdaq mintájára Sanghajban 2019-ben elindított Star Market tőzsdei platform, valamint a fejlett technológiai vállalatokat felvonultató sencseni ChiNext platform kínálta lehetőségeket.
    
Pekingben már 2013-ban létrehoztak egy Nemzeti Értékpapír Kereskedelem- és Jegyzés (National Equities Exchange & Quotations, NEEQ) nevű, tőzsdén kívüli kereskedési rendszert, amelyen keresztül a tőzsdén nem jegyzett vállalatok forgathatták részvényeiket. A pekingi értéktőzsdére összesen 71, túlnyomó többségében magánkézben lévő vállalat részvényeit vezették át a NEEQ felső szintjéről, míg a többi vállalat első alkalommal vezette be részvényeit a tőzsdére - írta internetes kiadásában a South China Morning Post című hongkongi lap. A 71 vállalat részvényei értékének mozgásához az első kereskedési napon 30 százalékos korlátot szabtak, míg a többi vállalat részvényeinek értéke szabadon alakulhat.
    
A 12,4 ezer milliárd dolláros kínai részvénypiac jelenleg a világon a második legnagyobb az amerikai után.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását