2024. április 26. - Ervin

Borotvakések - a hagyományos borotválkozás híveinek

Ki hinné az eldobható vagy cserélhető pengés biztonsági borotvák, szuper elektromos borotválkozási eszközök korában, hogy a hagyományos borotvakések felkapottá válnak. Mondhatni “reneszánszukat” élik, egyre többen választják ezeket műanyag borotváik alternatívájaként.
2021. november 12. péntek 18:36 - HírExtra

A hagyományos borotvakések története

A borotvakés pengéje a nyelébe visszahajtható. Már az ókori Egyiptomban is ismerték, akkor tömör aranyból vagy rézből készült. Az első ezüstözött nyelű acélpengés változatot az angliai Sheffieldben 1680-ban gyártották - innen terjedt el és vált a borotválkozás legfőbb eszközévé. Az 1740-es években a sheffieldi Benjamin Huntsman egy általa feltalált módszer segítségével öntött acél pengéjű és díszes markolatú borotvakéseket gyártott. A technológiát később a franciák és az angolok is átvették.

Hiába voltak népszerűek a borotvakések, a XIX. században megjelenő eldobható pengés biztonsági borotvák megjelenése visszább vetette a forgalmukat. Az 1950-es évektől kapható elektromos borotvák pedig szintén tovább csökkentették az igényeket.

Magas minőségű, időtálló termékek

2012-től azonban újabb fordulat következett be. A borotvakések forgalmát nagymértékben megnövelte az akkor bemutatott James Bond film, a Skyfall, melyben a borotvakés is szerepet kapott. Volt olyan borotvakéseket gyártó vállalat, ahol az addigi évi 8000 darabos forgalom 2014-re havi 3000 darabosra nőtt. Azóta folyamatos az élénk érdeklődés, hiszen ezeket az időtálló, magas minőségű termékeket nemcsak a borotválkozáshoz használják, hanem kézművesek, fazekasok, bőrösök is.

Borotvakéssel borotválkozni rituálé

Régen a borotválkozás hagyománya apáról fiúra szállt, az arcszőrzet eltávolítása nem szenvedést jelentett a fiatal fiúknak, hanem a férfivá válás jelképe volt. A modern borotvák megjelenése azonban jó időre visszaszorította ezt a szokást, de szerencsére napjainkban egyre több férfi választja újra a borotvakést. Ennek több oka is van: egyrészt kihagyhatatlan rituálé, másrészt nem okoz bőrirritációt.

Borotvakések elérhető áron - avagy mi mindenre jó egy belépő szintet jelentő eszköz?

Az Extrasol Quality az Extrametál.hu 15 év óta gyártott, saját márkás termékeinek brandje. Olyan, alacsony áron beszerezhető, de mégis magas minőséget képviselő termékek, amik lehetőséget biztosítanak a hagyományos borotválkozási forma kipróbálásához.

Miért fontos ez? Azért, mert a márka segítségével kipróbálhatod és gyakorolhatod a hagyományos borotválkozás mozzanatait. El tudod sajátítani a helyes használatot, a fenés, az élezés, a bőrözés mikéntjét anélkül, hogy lelkiismeret-furdalásod lenne az eszköz ára miatt.

A helyes használat elsajátításához idő kell, és sima, megfontolt, kontrollált mozdulatok. Ha ez sikerül, te magad is meg fogsz lepődni, hogy mennyivel simább lesz az arcbőröd és mennyivel nyugodtabb a reggeli indulás. Amikor már minden flottul megy, következhet egy tartósabb, drágább, specifikusabb borotvakés kiválasztása, ami hosszú éveken át a hű társad marad a reggeli rituálé kivitelezésében.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását