2024. április 19. - Emma

Az RMDSZ is kormányra kerülne

A Romániában két éve kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párttal (PSD), a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek frakciójával kezd kormányalakítási tárgyalásokat egy nagykoalíció létrehozása érdekében - döntött hétfő este a PNL országos tanácsa.
2021. november 9. kedd 09:01 - HírExtra

A PNL másik opciója az volt, hogy helyreállítsa a tavaly decemberi választások után létrehozott jobbközép koalíciót az RMDSZ-szel és azzal a Mentsétek meg Romániát Szövetséggel (USR), amely szeptemberben kilépett a közös kormányból, és az ellenzékkel összefogva megbuktatta a Florin Citu PNL-elnök vezette kabinetet.
    
A PNL-ben éles vita előzte meg a nagykoalícióról szóló döntést, amelyet 48-22 szavazataránnyal fogadott el az országos tanács.A párt hétfői határozatáról beszámoló Agerpres hírügynökség szerint a PNL ragaszkodik a miniszterelnöki poszthoz, az - Európai Bizottság által jóváhagyott - nemzeti helyreállítási terv (PNRR) életbe léptetéséhez, Románia pénzügyi stabilitásának megtartásához, a költségvetési hiány csökkentési menetrendjének adóemelés nélküli betartásához, a megkezdett bér- és nyugdíjreform folytatásához, az igazságügyi rendszer reformjához, az Amerikai Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerséghez és Románia európai, euroatlanti elkötelezettségéhez.
    
A PNL azt is elvárja leendő koalíciós partnereitől, hogy tartsák tiszteletben a PNL és - a párt jelöltjeként államfővé választott - Klaus Iohannis közti partnerséget.
    
Az országos tanács ülésén volt pártelnökként a PNL frakciójából már kilépett Ludovic Orban is részt vett. Orban bírálta az "ősellenséggel lepaktáló" pártvezetést, szerinte a PNL nem arra kapott felhatalmazást a választóitól, hogy a "kommunista utódpárt" PSD-vel szövetkezzen, ráadásul az országos tanács még feltételeket sem szabott meg a PNL tárgyalóküldöttsége számára.
    
Orban úgy vélekedett: a válságot - a nacionalista AUR által felfüggesztéssel fenyegetett - Klaus Iohannis államfő idézte elő, felégetve az összes hidat a PNL és "természetes szövetségese", az USR között, hogy egy kényelmes parlamenti többséget hozzon össze mandátuma hátralévő időszakára.
    
Hétfőn a PSD országos tanácsa és az RMDSZ szövetségi képviselőinek tanácsa is jóváhagyta a hivatalos tárgyalások megkezdését a PNL-PSD-RMDSZ-nemzeti kisebbségi frakció összetételű nagykoalíció létrehozása érdekében.
    
A PNL reményei szerint december elsejéig léphet hivatalba a kétharmados - alkotmánymódosító - parlamenti többséggel rendelkező új román kormány.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását