2024. április 20. - Tivadar

Milyen erkélyajtót válasszak?

A megfelelő erkélyajtó kiválasztása kulcsfontosságú lehet egy kényelmes és esztétikus otthon kialakításakor. Azontúl, hogy teret nyit a külvilágra, megfelelő hőszigetelő és hangszigetelő tulajdonsággal kell rendelkeznie, valamint a biztonsági funkciójáról sem érdemes megfeledkeznünk. Amennyiben épp most készül erkélyajtó beszerelésére vagy cserére, és nem tudja, milyen erkélyajtót válasszon, olvassa el cikkünket!
2021. november 2. kedd 13:48 - HírExtra

Erkélyajtó zárása - kilincstípusok

A hagyományos erkélyajtón csupán csak egy oldalon található kilincs. Ez az egyszerű megoldás kiváló lehet lakásoknál, illetve olyan házaknál, ahol az erkélyajtó nem a kertet vagy a teraszt választja el a belső tértől. 

Amennyiben az erkélyajtó egy nagyobb erkélyre vagy teraszra, illetve kertre nyílik, érdemes a kétoldali kilincset kérni. Természetesen ez a típusú erkélyajtó rendelhető zárható kilinccsel is, így nyújtva biztonságot Önnek és családjának.

Napjainkban a kertkapcsolatos lakásoknál és házaknál ajánlott az átmenő kilincses erkélyajtó beszerelése. Ez a típus kétoldali kilinccsel rendelkezik, amely kívülről és belülről kulccsal zárható.

Toló-bukó vagy emelő-toló erkélyajtó - Hol érdemes használni?

Mostanság egyre népszerűbb választás a toló-bukó, illetve az emelő-toló erkélyajtó használata nagyobb lakásokban vagy házakban a hagyományosabb erkélyajtók mellett. Mutatjuk, milyen esetben melyik modern megoldás a legjobb opció!

A toló-bukó erkélyajtó előnye, hogy szerkezetének köszönhetően az erkélyszárny nem nyílik bele lakóterébe. Nevéből adódóan nem csupán toló funkcióval rendelkezik, bukóra is lehet nyitni szellőztetés céljából. Ez a típusú erkélyajtó akkor ideális választás Önnek, ha szeretné kiélvezni a nagy üvegfelület nyújtotta előnyöket, viszont a helytakarékosság is fontos otthona kényelméhez.

Az emelő-toló erkélyajtót leginkább a széles üvegfrontokat kedvelőknek ajánljuk. Ez a szerkezet nem teszi lehetővé az erkélyajtó bukóra nyitását, ellenben használata minimális erőfeszítést igényel, akár gyermeke számára is egyszerű. Ezen típus előnye még, hogy a szerkezetet teljesen bele lehet süllyeszteni az aljzatba, így akadálymentes, mindemellett gyönyörű panorámakilátást biztosít a lakóknak.

Egyszárnyú vagy kétszárnyú erkélyajtó?

A két erkélyajtó típus között a különbség igencsak egyszerű és könnyen látható. Míg a kétszárnyú erkélyajtóknál a tok felületét két szárnyra tudjuk osztani, az egyszárnyú erkélyajtó csak egy szárnnyal rendelkezik.

Az egyszárnyú erkélyajtó használata olyan lakásban ajánlott, ahol kevés hely áll rendelkezésünkre a nyílászáró elhelyezéséhez, viszont az erkélyajtó előtti tér viszonylag nagy egy ajtószárny kitárásához.

A kétszárnyú erkélyajtó helytakarékosabb megoldásnak számít, ugyanis a nyílásszélesség felére csökken az egyszárnyú erkélyajtókhoz képest. További előnye még, hogy ha mindkét szárny ki van nyitva, teljesen szabaddá válik az ajtónyílás, így megkönnyítve a bejutást.

Földszinti ablakcsere során tehát érdemes elgondolkozni az erkélyajtó használatán, ugyanis a beáradó természetes fény és a panorámakilátás mellett egyszerű átjárást biztosít a bel- és kültér között. Bár sokfajta típus létezik, mindenki megtalálhatja az otthonába illő nyílászárót. Nézzen körül nálunk, kínálatunkban garantáltan megtaláljabb Ön is a számára leginkább megfelelő erkélyajtót!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását