2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fenntarthatóság és versenyjog

Első alkalommal mérte fel globálisan a fenntarthatóság és a versenyjog kölcsönhatásait a Gazdasági Versenyhivatal, a világ versenyhatóságait tömörítő Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) októberi konferenciájának házigazdájaként. A közelgő virtuális világtalálkozót 130 ország 1000-nél is több versenyjogi szakembere követheti majd nyomon.
2021. szeptember 30. csütörtök 14:01 - HírExtra

2021. október 13-15. között Magyarország ad otthont a Nemzetközi Versenyhálózat (International Competition Network; ICN) világkonferenciájának. Az online rendezvényt Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Andreas Mundt, a német versenyhatóság elnöke, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitja majd meg.

A versenyhatósági világkonferenciák egyik hagyománya, hogy a vendéglátó ország egy-egy speciális szakmai projekttel készül a rendezvényre. A Gazdasági Versenyhivatal, idei házigazdaként, a fenntartható fejlődés és a versenyjog összefüggéseit választotta különleges projektjének témájául. A munka első alkalommal mérte fel globális szinten a versenyhatóságok és tanácsadó cégek körében a versenyjogi jogérvényesítés környezeti fenntarthatósági szempontjait, különös tekintettel a versenykorlátozó megállapodásokra. A felmérés keretében világszerte 52 versenyhivatal és 41 tanácsadó szervezet töltötte ki a projekthez kapcsolódó kérdőívet. Az adatok elemzése után a magyar versenyhatóság szakértői egy tanulmányban számolnak be az eredményekről. 

A GVH felmérésének egyik legfontosabb megállapítása, hogy – bár egyelőre kevés, főként európai tapasztalat áll rendelkezésre – a fenntarthatósággal kapcsolatos versenyjogi kérdéseket felvető piaci gyakorlatok valószínűleg terjedni fognak, globális kihívást jelentve ezzel a nemzeti versenyhatóságoknak. A projekt feltárta egyebek mellett a téma jogi hátterét, a különböző versenyhatósági kutatásokat és kapcsolódó projekteket, valamint azt, hogy a világ versenyhivatalai miként készülnek a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokra.

Az októberi ICN konferencián a szakma nemzetközi szakemberei egy panelbeszélgetés keretében is megvitatják majd a fenntartható fejlődés és a versenyjog kérdéseit, melyen a GVH részéről Rigó Csaba Balázs, a magyar versenyhatóság elnöke vesz részt. 

A GVH jelentése az ICN 2021. konferencia kiemelt projektjének eredményeiről angol nyelven elérhető a hatóság honlapján: https://www.gvh.hu/en/gvh/Conference/icn-2021-annual-conference/special-project-for-the-2021-icn-annual-conference-sustainable-development-and-competition-law

Forrás: GVH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását