2021. október 16. - Gál

A leghatékonyabb kutatóhelyek a szellemi tulajdonukra is odafigyelnek

A vírushelyzet rávilágított arra, hogy a gazdaságban egyre nagyobb segítséget jelent, ha a vállalkozások, alkotóműhelyek tudatosan foglalkoznak a szellemitulajdon-védelemmel.
2021. szeptember 30. csütörtök 13:47 - HírExtra

Szerencsére egyre több felsőoktatási intézmény is elmozdult ebbe az irányba: ennek apropóján a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH), valamint a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) is szemléletformáló együttműködésbe kezd. A megállapodás célja, hogy a hallgatók is felelősen gondolkodjanak a szellemi tulajdonról, felismerjék, hogy a saját karrierlehetőségeiket és a nemzetgazdaságot is erősítik, ha megfelelő oltalmakat szereznek alkotásaikra, újításaikra. 

A Miskolci Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem után a Szegedi Tudományegyetem a következő felsőoktatási intézmény, amellyel együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A cél ezúttal is az, hogy az egyetemisták tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, hogyan tudják azokat hasznosítani. A SZTE vezetősége is tudatában van annak, hogy a hallgatók olyan tudást szereznek ezáltal, amely később a nemzetközi piacon is fontos lesz, ráadásul az egyetemi szintű oltalomszerzés az intézménynek is újabb forrásokat jelent. 

A megállapodás részeként az SZTNH közreműködik a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában, a szakmai módszertani fejlesztésekben; az egyetem hallgatói, oktatói, kutatói és egyéb munkatársai szellemi tulajdoni tudatosságának növelésében. Emellett a felek a hazai innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológiamenedzsment színvonalának fejlesztése érdekében közös kiadvány- és konferenciaprojektek, inkubációs és akcelerációs programok megvalósításában is részt vesznek. 

„A korábbi években a több mint húsz, akkor még államilag finanszírozott egyetem összesen tízes nagyságrendben adott be szabadalmi kérelmeket, ami igen sajnálatos helyzet volt. Azóta viszont megnyíltak azok a támogatási formák, amelyek nemcsak az alapkutatást finanszírozzák, hanem az alkalmazott kutatást és a kísérleti fejlesztést, az ipari problémákra adott egyetemi válaszokat is. Ezzel elkezdődött a piaci érvényesülésben sokat segítő támogatások és tudás összekötése. 

Az összekötésben kimondottan hasznos a szellemi tulajdonjogok védelme, és a pályázatok kiírásában szerepel is az erről szóló kötelezettség. Szerencsére most ott tartunk, hogy százas nagyságrendű oltalmazási ötlet, sőt kutatás-fejlesztési-innovációs projekt fut egy-egy egyetemen, vagyis az ösztönzők hatására is elkezdtek másképpen tekinteni a lehetőségekre, elkezdtek az immateriális javaikra is ügyelni, és valódi kutatóhelyként viselkedni. A Szegedi Tudományegyetem is ebbe a sorba illeszthető” – hangsúlyozta a megállapodás kapcsán Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke.

Forrás: SZTNH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását