2024. március 19. - József, Bánk

A Momentumot érdekli az V.kerületi esetleges mutyi

Mint az a 24.hu cikke alapján napvilágot látott, Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere, Rogán Antal utódja a vagyonnyilatkozatából visszakövethetetlen módon lett bakonyi ingatlanmágnássá.
2021. szeptember 14. kedd 10:16 - HírExtra

A cikkben foglaltak miatt Gelencsér Ferenc, I. kerületi alpolgármester, a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje és dr. Szigeti Flóra, a Momentum V. kerületi önkormányzati képviselője és igazságügyi szakpolitikusa bejelentést tettek a BRFK V. kerületi Rendőrkapitányságnál.

Szigeti Flóra facebook-posztjában rámutatott, hogy egy jogállamban a politikusok vagyongyarapodása átlátható: vagyonosodási vizsgálatot hivatalból az adóhivatalnak kellene megindítania, de Magyarországon erre a Fidesz 2017-es jogszabály-módosítása óta a NAV nem jogosult. 2017-ben ugyanis úgy rendelkezett a Fidesz, hogy gyakorlatilag csak abban az esetben indíthat a NAV vagyonosodási vizsgálatot, ha már folyamatban van rendőrségi nyomozás az ügyben. A Momentum politikusai ezért rendőrségi eljárást indítványoztak, hogy a NAV vizsgálatára egyáltalán sor kerülhessen.

Ahogy a Momentum a 2021. februárjában nyilvánosságra hozott Új Rendszerváltás Tervében is ismertette, a kormányváltás után párt a lehető legszélesebb körben lehetővé fogja tenni a vagyonosodási vizsgálat lefolytatását: a NAV ismét hivatalból indíthat majd ilyen eljárást, és szabálytalanság esetén pedig maga fordulhat majd a rendőrséghez. Az átláthatóság és számonkérhetőség erősítése miatt pedig  a politikusok vagyonnyilatkozata mellett a párt norvég mintára a politikusok adóbevallását is nyilvánossá tenné. 

A Fidesz az elmúlt években a fentihez hasonló jogszabály-módosításokkal építette le jogállam minden kontrollját. 2022 után többek között ezek törlésével, módosításával kell majd lépésről lépésre visszaállítani a jogállamot és megfelelő garanciákat kell beépíteni a rendszerbe azért, hogy a jövőben azt ne építhesse le egy hataloméhes, korrupt párt vagy politikus sem. A Momentumaz Új Rendszerváltás Tervével ez meg fog valósulni!” – emelte ki Szigeti Flóra.

„Az első kerület korábbi vezetőségének kétes ügyeiből már ismerős a korrupció. Az elmúlt másfél évben 1,2 milliárd forintnyi hűtlen kezeléssel kapcsolatos ügyet tártam fel. Országgyűlési képviselőjelöltként azonban az egész választókörzetet figyelemmel kell kísérnem, ezért Szentgyörgyvölgyi Péter ügyét sem hagyhatom szó nélkül.” – kommentálta az esetet Gelencsér Ferenc.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását