2024. március 19. - József, Bánk

Korszerűtlenek az otthonaink

A Fidesz a lakáskorszerűsítés terén is cserben hagyta a családokat - írja közleményében az MSZP.
2021. szeptember 10. péntek 15:25 - HírExtra

Az MSZP közleménye:

"A Habitat for Humanity Magyarország legújabb jelentése szerint a hazai lakások energiafogyasztása az egyik legmagasabb az unióban. Ennek oka pedig az, hogy a lakásállomány nagy része elhanyagolt állapotban van, 70-90 százaléka szorul felújításra. Emiatt a családoknak egyre többet kell költeniük az otthonaik fűtésére vagy hűtésére, ami egyre nagyobb kihívást jelent számukra, ugyanis 2019-ben a háztartások több mint 10 százaléka halmozott fel rezsihátralékot.  

A magyar emberek jelentős hányada szeretné energetikai szempontból korszerűsíteni otthonát, és csökkenteni a rezsiköltségeit, de nincs rá pénzük. Számukra a kedvezményes hitelkonstrukciók vagy önerőt igénylő szűkös kormányzati programok semmilyen segítséget nem jelentenek. A Fidesz még meg is nehezítette az életüket azzal, hogy a szocialista kormányok alatt a lakások energetikai korszerűsítésére meghirdetett sikeres panelprogramot megszüntette.

Az MSZP azt ígéri, amennyiben jövőre miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely alakíthat kormányt, akkor egy olyan Magyarországot hozunk létre, ahol a tisztességes lakhatás mindenkinek jár. Az MSZP célja egy olyan széles körű energiahatékonysági, lakásfelújítási támogatási program elindítása, amely egyszerre követ fenntarthatósági és szociális szempontokat. Ennek részeként támogatnánk az épületek szigetelésének korszerűsítését, a szénnel, fával és gyakran szeméttel fűtött kályhák lecserélését. Ezekkel az intézkedésekkel jelentősen csökkenteni lehetne a szegény háztartások rezsiköltségeit, valamint a súlyosan egészségkárosító, bel- és kültéri légszennyezést. A program egyben ösztönözné a megújuló energiaforrások lakossági felhasználását, még a legszegényebb háztartások számára is.

Azt akarjuk, hogy a családok – fiatalok, idősek, aktívak és nyugdíjasok – önerő és hitel nélkül növelhessék otthonaik energiahatékonyságát: szigeteléssel, nyílászárók cseréjével, a fűtés modernizálásával. Ehhez pedig EU-s és piaci források is rendelkezésre állnak.

Az MSZP úgy gondolja, hogy a fenntartható, emberhez méltó otthon olyan alapjog, amelyet mindenki számára biztosítani kell."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását