2024. április 20. - Tivadar

Ágyi poloska irtás hatékonyan. Kártevőirtás - megelőzés és ötletek

Az ágyi poloska irtás már hosszú ideje jelent kihívást, ezek az ötletek segíthetnek a hatékony kártevőirtásban.
2021. augusztus 25. szerda 08:54 - T. Anna

Az ágyi poloskák egyre nagyobb gondot jelentenek, mivel az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak, és rendkívül nehéz kiirtani őket. Míg a szállodák magasan vannak az ágyi poloskákkal kapcsolatos aggályok listáján, ezen kívül is minden nyilvános hely menedéket jelenthet nekik. Az ágyi poloska irtás már hosszú ideje jelent kihívást az embereknek, és még napjainkban is sok gondot okoznak ezek a kártevő rovarok.

Otthonunk védelme

1. Cserélje ki 2-4 évente a matracot. 

Bár ez egy nagyon rövid időnek tűnhet a matrac szempontjából, okos lépés lehet annak érdekében, hogy megszüntesse a probléma forrását. Miután az ágyi poloskák bejutottak a hálószobába és ezáltal az ágyunkba is, rendkívül nehéz megmondani, mennyien és hol vannak valójában. Ezenkívül a lakás más részein is megtalálhatóak lesznek, de leggyakrabban mégis kedvenc helyükön, az ágyunk matracában tanyáznak.

2. Használjon védőhuzatot a matracokon. 

Vannak kifejezetten erre a célra tervezett műanyag borítások is a rugós matracok védelmének érdekében; ezek hatékonyabbak lesznek, mint a hagyományos lepedők vagy matrachuzatok. 

Ha mégis hazavinne ágyi poloskákat, a rugós matracon lévő műanyag védőburok megkönnyíti a rovarok gyors megtalálását. Először mossa ki az összes ruházatot és egyéb szövetet, amit utazása során magával vitt, majd ellenőrizze a környezetét, hogy azonnal felismerje és kezelje a problémát.

Ha az ágyi poloska már bejutott a matracba, szőnyegbe, vagy bútorba stb., akkor jobb, ha azonnal rovarirtó szakembert hív, mint saját maga próbálja meg eltávolítani ezeket az apró, mégis ártalmas lakótársakat.

3. Porszívozza gyakrabban a szőnyegeket és a fali szőnyegeket is. 

Ha azt gyanítja, hogy érintkezésbe került poloskákkal, naponta porszívózzon, amíg meg nem győződik arról, hogy otthona tiszta. Óvatosan dobja a vákuum tartalmát egy műanyag zacskóba, amelyet miután azonnal lezárt, haladéktalanul kivisz a kukába. Ha nem vette észre, de vannak poloskák az otthonában, a porszívó kiürítésének elmulasztása lehetővé teheti a további terjedésüket.

4. Használjon olyan illóolajokat melyek taszítják az ágyi poloskát. 

Számos illat létezik a távol tartásukra, így csak ki kell választania a kedvére valót. Tipp: Adjon hozzá 6-10 csepp tiszta illóolajat egy kis vízzel töltött spray-palack tartalmához. Permetezzen az illatosított vízből a házban, és ne felejtsen el a tárgyakra, például a felsőruházatra, a kézitáskákra, a cipőkre, a poggyászokra is fújni a kis palackból.

Az ágyi poloskákat taszító illóolajok a következők: fahéj, citromfű, szegfűszeg, borsmenta, levendula, kakukkfű, teafa és eukaliptusz. Testpermetet is készíthet, ha az olajat valamilyen bázisolajjal vegyíti, például jojoba- vagy szőlőmagolajjal keveri össze.

5. Tartson rendet otthonában, mert így elejét veheti a kártevők elszaporodásának.

 A rendetlenség jó rejtekhely az ágyi poloskáknak is, és megkönnyíti a elszaporodásukat a lakásban. Sokkal nehezebb ellenőrizni bármilyen kártevő jelenlétét, ha nem tud hozzáférni különböző bútorokhoz, tárgyakhoz, vagy könnyen mozgatni őket. A potenciális rejtekhelyek minimalizálása elengedhetetlen a távol tartásukhoz.

Hogyan kerülheti el az ágyi poloska fertőzést utazása során?

1. Válassza lehetőség szerint a magasabb színvonalú szállodákat, szálláshelyeket. 

A legtöbb három-, négy- és ötcsillagos szálloda olyan standardekkel rendelkezik a matracok, párnák és alapvetően a higiéniás előírások betartásával kapcsolatban, mely eleve minimalizálja a kellemetlenségeket. Ne feledje, a szebb, drágább szállodában való tartózkodás nem biztosítja az ágyi poloska mentes környezetet, de mindenképpen növeli az esélyeit. Az ágyi poloskairtás Budapest szállodáiban jellemzően elenyésző, talán éppen azért mert hazánkban különösen nagy hangsúlyt kap a higiénia és természetesen a rendszeres szakemberek általi ellenőrzés.

2. Ellenőrizze az ágyat, az éjjeliszekrényt és a kárpitozott bútorokat, hogy nincsenek-e ott ezek a kártevő rovarok.

 Mozgassa át, és nézzen be a matrac és a rugók réseibe is. Keressen vörösesbarna poloskákat, apró vörös foltokat, sárga bőrt és tojáshéjat, amelyek apró áttetsző zsákoknak tűnnek. Ellenőrizze a bútorainak varrásait és réseit.

Fordítson figyelmet a fejtámlára és más fa bútorokra a matrac közelében, mert az ágyi poloskák elrejtőzhetnek ezek repedéseiben is. Ha poloskát talál, lépjen kapcsolatba a recepcióval és azonnal távozzon. Lehet, hogy nem mindig látja az ágyi poloskákat. Az, hogy nem találja őket, még nem jelenti azt, hogy nincsenek is ott. Ha ébredés után viszkető kiütése van, akkor poloska lehet az ágyban.

3. Fontos, hogy mindig tartsa távol a csomagjait az ágytól. 

Még arra a rövid időre is, míg ki vagy bepakol. Ha nem találja a poloska jeleit, akkor is jobb óvatosnak lenni. A poggyász az a tétel, amely a leggyakrabban juttatja el számos helyre ezeket a kártevőket, és éppen ezért ezt a legnehezebb kezelni irtásuk során. Miközben először vizsgálja át a szobát, tegye a táskáját a fürdőkádba, ahol nem valószínű, hogy poloskák tanyáznak

4. Hazaérve, hogy elkerülje a kellemetlen stopposok tartós vendégeskedését, a bőröndjét kint pakolja ki.

 Helyezzen minden ruhát műanyag zacskóba az azonnali mosásig, és hagyja kint a bőröndjét, amíg át nem vizsgálja.

5. Az utazás során használt ruhákat, mindenképp tartsa távol a többi ruhaneműtől. 

A mosásba azokat a ruhákat is tegye a mosógépbe, amelyeket nem hordott, ne csak a viselt ruhákat. Mossa és szárítsa meg mindet a legmagasabb fokozaton, amelyet az anyag elvisel, vagy vigye el a ruhatisztítóba. Vetkőzzön kemény felületű padlón, ne pedig szőnyegen, ha azt gyanítja, hogy poloska van a ruháján. Ne felejtse el feltörölni a padlót, hogy eltávolítsa a ruháról leeső poloskákat is.

6. Leghatékonyabban a szárítógép magas hője ölheti meg az ágyi poloskákat, fejlődésük bármely szakaszában. 

A mosás önmagában sajnos nem elegendő az elpusztításukhoz. Éppen ezért ajánlatos profi Kártevőirtó segítségét kérni, már a fertőzés korainak tűnő szakaszában is.

7. Ha nem tud hatékonyan szárítani egy tárgyat, akkor a fagyasztóba helyezésével is megszabadulhat az ágyi poloskától. 

Ha teheti, a hidegre jobban alkalmas tárgyakat tegye a fagyasztóba.

8. Porszívózza ki a csomagjait.

Használja a porszívó tartozékát vagy a kézi porszívót a táska tisztításához. Különös figyelmet kell fordítani a résekre.

9. A használt tárgyak és a használt ruházat vásárlásának veszélyei 

Ellenőrizze minden esetben a használt bútorokat és ruhákat. A használt cikkek jelentik az egyik legnagyobb kockázatot az ágyi poloska fertőzés szempontjából, ezért az új termékek vásárlása mindig a legbiztonságosabb. Ha mégis használt termékek vásárlása mellett dönt, alaposan ellenőrizze az összes használt cikk varrását és repedéseit, hogy nincsenek-e rajta vörösesbarna poloskák vagy vörös foltok.

Ne vigyen otthonába bútorokat vagy matracokat a szemétből vagy szemetes mellől. A mosható ruhadarabokat azonnal mossa ki és magas hőfokon szárítsa meg.

10. Vizsgálja meg alaposan a megvásárolni kívánt ruhákat. 

A szállítás során használt ruházat megfertőződhet más vásárlók által, vagy érintkezhet poloska által fertőzött csomagokkal. Különös figyelmet kell fordítani a ruhák varrataira. Ne csak poloskákat keressünk; ne felejtse el ellenőrizni az árulkodó piros foltokat.

Az ágyi poloskairtás rendkívül fáradtságos, így időt és energiát takaríthat meg azzal, ha kártevőirtó szakember segítségét kéri.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását