2024. május 4. - Mónika, Flórián

Miről mesélnek a pandagének?

Kínai tudósok feltérképezték az első teljes kínai génállományt, a genetikusok figyelme ezután a nemzeti kincsnek számító óriáspandák felé fordul. Az emberi génkészlet feltérképezése 2000-ben utat nyitott a gének alapos tanulmányozása felé.
2007. október 16. kedd 09:18 - Hírextra

A Hongkonggal határos Sencsen (Shenzhen) városának mintegy 120 tudósa az ázsiai ember géntérképét rajzolta most meg meg, ez a világon a harmadik teljes emberi genetikai térkép.
Amerikai tudósok korábban két európai rasszba tartozó ember génállományát írták le. A projekt mintegy 3 milliárd dollárba (527 milliárd forintba) került, míg a kínai szakemberek a költségeket 5 millió dollár (878 millió forint) alá szorították.

Utóbbiak a géneket többek között a környezettel és az életvitellel kapcsolatban is vizsgálják annak érdekében, hogy megállapítsák például, egyes emberek miért lesznek betegek, mások pedig nem.
A "mérföldkőnek" számító első kínai - egyben az első ázsiai - géntérkép megalkotása után a tudósok most a kihalás szélén álló óriáspandák teljes örökítő információjának feltérképezésén fáradoznak, amelyet még a 2008-as pekingi olimpia játékok kezdete előtt szeretnének befejezni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását