2024. március 19. - József, Bánk

Megnyílt az elektromos autó pályázat 2021 cégeknek is

Kiírták az elektromos autók 2021-es pályázatát, azok számára is elérhetővé válik ez a fajta jármű, akik eddig nem engedhették meg maguknak, hogy megvegyék. Az IFKA pályázati kiírásából kiderül, hogy 2021. június 14-től ismét igénybe vehetünk állami támogatást elektromos autó vásárlására.
2021. július 16. péntek 16:13 - HírExtra

A pályázatban magyarországi lakóhellyel, székhellyel rendelkező természetes személyek, egyesületek, civil szervezetek, felsőoktatási intézmények vehetnek részt, de ezúttal cégek, vállalkozások is pályázhatnak. Az intézmények maximum 5 elektromos autóra nyújthatnak be pályázatot, a magánszemélyek pedig egy autóra kérhetnek állami támogatást.

Hibrid autókra ezúttal nem vonatkozik az elektromos autó pályázat 2021-es kiírása, csak elektromos autóra lehet pályázni. A pályázati kiírásban szerepel, hogy használt gépkocsikkal most nem foglalkoznak, csak új autók szerepelnek benne. Egy kivétel van ezek alól: ha a márkakereskedő saját tulajdonát képezte az autó, maximum 6000 km van benne, és 12 hónapja van forgalomban, ilyenek például a teszt- vagy bemutató autók.

Az előző évekhez képest módosult az elektromos autó pályázat 2021-es kiírása, összeszedtük, melyek ezek a változások:

- megemelkedett az alsó vásárlási sáv határa, ez a korábbi 11 millió helyett most 12 lett. Ha öt személyes autóról beszélünk, akkor a 12 milliós vételárig 50%, legfeljebb 2,5 millió forint állami támogatást kérhetünk. A tavalyi évben a 11 milliós plafon kiváló volt, a kereskedők hirdették a jobbnál jobb árengedményeket, hogy a lehető legtöbb autóra ki lehessen használni a 2,5 milliós támogatást. 2021-re azonban meggyengült a forint, és a 11 milliós határt nehezen lehetett volna tartani, így 12 millióra emelte a minisztérium a sávok közötti határt.

- a korábbi 0,5-ről 1,5 millióra növekedett a felső sávban a támogatás. 2020-ban még fél millió forint volt ez, amely azt eredményezte, hogy az alacsony összeg miatt nem voltak túl népszerűek a vásárlók körében a drágább kategóriájú autók. Pontosan emiatt a 2021-es évben háromszorosára emelték az összeget. Ami a felső határt illeti, jelentős változás nem történt, maradt a 15 milliós határ.

- az idei évben magasabb sávhatárokat találtak ki a hét- vagy többszemélyes autókra. A két sáv között 12-ről 14 millióra, a felső pedig 15-ről 17 millióra változott. A három gyermeket nevelő családok számára a 2,5 milliós támogatás érvényes hétszemélyes autó vásárlása esetén, így ha a két program kombinálható marad, jól járnak a nagycsaládosok: amennyiben 14 millióért vásárolnak autót, akkor 5 milliós, ha 17 millióért vásárolnak, akkor 4 milliós állami támogatást tudhatnak magukénak.

Az idei elektromos autó pályázatra a kormányzat 3 millió forintot különített el, melyre három körben lehet benyújtani az igényeket. Az első kör június 14-től július 2-áig pályázható, a második augusztus 9-től augusztus 27-ig, az utolsó pedig október 11-től egészen 2022. június 1-ig. Fontos megemlíteni, hogy a keret kimerüléséig engedik a pályáztatást. Szükséges a benyújtáshoz érvényes megrendelés, amelynek dátuma nem lehet régebbi 2021.05.17-nél.

A mostani pályázat személygépkocsikra vonatkozik, de lehet pályázni elektromos kerékpárok megvételére is, pályázati kódja: PEDELEC-2020. Sokan keresik, hol lehet pályázni elektromos motorkerékpárokra, robogókra. Ezekre jelenleg nem igényelhető támogatás, új kiírásról sincs szó. Jó hír még, hogy kiírták az E-AUTÓ-2021/taxi pályázatot, ezzel is lehet élni, azonban szükséges hozzá érvényes személyszállítási engedély.

 Kiadó: Entercomgroup.com

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását