2024. március 19. - József, Bánk

Nagy remények tekvondóban

Már a tokiói olimpia megnyitóünnepsége utáni napon, vagyis július 24-én sporttörténelmi magyar siker születhet tekvondóban Salim Omar révén.
2021. július 6. kedd 10:02 - HírExtra

a 18 éves versenyző friss - címét áprilisban kiharcoló - felnőtt Európa-bajnokként lép majd tatamira az ötkarikás játékokon az 58 kilósok között, és a koreai küzdősportban járatosak szerint az MTK versenyzője messzire, akár a dobogó tetejéig eljuthat küzdelmi kategóriájában.
      
"Tizenhat induló van a súlycsoportomban, igyekszünk felkészülni az összes szóba jöhető ellenfélből. Nem szeretném azonban túlgörcsölni a dolgot: megnézem, épp ki következik, aztán úszom az árral" - fogalmazta meg harci taktikáját az MTI-nek Salim Omar. Hozzátette: az olimpián is követni akarja édesapjának a szófiai győzelmek alkalmával elhangzott tanácsát:
    
"Annyit mondott: csak menjek ki a szőnyegre és élvezzem a harcot."
    
Patakfalvy Miklós, a hazai szövetség első embere is, aki - vállvetve Omar edző-édesapjával, Salim Gergellyel - 2019-ben elérte, hogy honosítás útján már ne amerikai, hanem magyar színekben versenyezzen a korosztályát korán kinőtt tehetség, úgy látja, minden esély megvan arra, hogy megszülessen a sportág első magyar olimpiai érme.
    
"Nemcsak én és idehaza mások állítják, hogy Omar az első "magyar évében" nyert korosztályos Eb-bronz, s az idei felnőtt Európa-bajnoki elsőség után a tokiói olimpián is révbe érhet. Az európai szövetségben is lépten-nyomon azt hallottam, hogy ez a fiú a dobogón végezhet Japánban, s akár az olimpiai aranyérem is meglehet neki!" - mondta az MTI-nek Patakfalvy Miklós. A kiváló versenyzőből lett szövetségi elnök azzal folytatta: már az is szép, hogy Omar a májusi, szófiai kvalifikációs tornán veretlenül végigmasírozva, roppant magabiztosan érdemelte ki a tokiói kvótát.
    
"A szófiai kontinensviadalon a mi versenyzőnk 54 kg-ban lett aranyérmes, a szintén bulgáriai kvalifikáción viszont 58 kilogrammban, vagyis az összevont olimpiai súlycsoportban bizonyult Európa-legjobbjának - fogalmazott az elnök. - Aki elébe került, valósággal legázolta, gond nélkül utasította maga mögé a teljes mezőnyt. Bemutatta színes technikai repertoárjának minden elemét, ha kellett, beérte kis ponttal, amikor meg arra volt szükség, ötpontos fejrúgást hajtott végre ellenfelén. Sokra hivatott, és remélem, ezt már azon a július végi szombaton is igazolni fogja."  
    
Patakfalvy Miklós bízik benne, hogy a magyarként annak idején világbajnoki bronzérmes Salim Gergely Tokióban edzőként, fia révén gazdagítja majd újabb sikerrel a sportágat.
    
Ha Omar valóban dobogóra tud állni, a családi diadalok az "ötkarikás szférában" is gyarapodni fognak: nagybátyja, Salim József a magyar tekvondósok közül elsőként - és eddig utolsóként is - indult olimpián, Sydneyben, a 2000-es játékokon, ahol először volt része a hivatalos programnak a sportág, az ötödik helyen végzett. Ugyanabban az 58 kg-os kategóriában, amelyben Tokióban Omar is szerepel.
    
Az ifjú versenyző és édesapja ebben az évben, amennyire tudott, ingázott Magyarország és az Egyesült Államok között, hiszen a család másik fele Los Angelesben él, Salim Gergely ott vezet saját klubot, amellett Omarra tavasszal középiskolai záróvizsgák is vártak Amerikában. Viszont a nagyobb versenyek, így a kvalifikációs próba is, rendre Európába hívták vissza őket.
            
"Részben hazaköltöztünk Magyarországra. Minden évben eltöltünk itthon néhány hónapot, és igyekszünk erősíteni a hazai tekvondót" - nyilatkozta a kétlakiságról Salim Gergely, aki Tanzániában született, de dán színekben lett olimpiai bajnok 1992-ben. Az elmúlt időszakban Budapesten készültek, illetve július első napjaiban Belgrádban edzőtáboroznak, és szerdán utaznak a magyar fővárosból Tokióba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását