2024. március 19. - József, Bánk

Djoko Wimbledont-t akar

Novak Djokovic a huszadik Grand Slam-trófeájáért száll harcba a hétfőn elrajtoló wimbledoni teniszbajnokságon, amelynek Fucsovics Márton és Babos Tímea révén két magyar résztvevője lesz.
2021. június 25. péntek 11:09 - HírExtra

A 134. londoni viadalt eredetileg tavaly nyáron kellett volna megrendezni, ám a koronavírus-járvány miatt, 1945 óta először törölték a versenynaptárból. A többi három Grand Slam-torna "átvészelte" a pandémiát 2020-ban, az Australian Open még a járvány márciusi kirobbanása előtt befejeződött, a US Opent és a Roland Garrost pedig szigorú óvintézkedések közepette, javarészt nézők nélkül bonyolították le ősszel. Londonban ezúttal kezdetben legfeljebb félház lehet a tribünökön, a döntőket viszont már maximális nézőszámmal rendezhetik majd meg.
    
Ami az idei magyarokat illeti, a 2010-ben junior bajnok Fucsovics 2017-ben még szabadkártyával, 2018-ban viszont már az ATP-rangsor 50. helyezettjeként alanyi jogon volt tagja a wimbledoni elitmezőnynek, 2019-ben pedig a második fordulóban kapott ki az olasz Fabio Fogninitől. A 29 éves Fucsovics - aki jelenleg 49. a világranglistán - idei füves pályás felkészülése nem sikerült a legjobban, egyetlen mérkőzést nyert a zöld borításon Eastbourne-ben.
    
A női világranglistán 116. Babos - aki Fucsovicshoz és Jani Rékához hasonlóan indulhat a tokiói olimpián - 2019-ben a selejtező nyitókörében búcsúzott. Idén is eredetileg a kvalifikációból indult volna, de visszalépéseknek köszönhetően végül nyolcadszor is a főtáblára került egyesben.
    
Babos a párosok mezőnyében hosszabb szünet után újra a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán, második kiemeltként vág neki a viadalnak. A kétszeres világbajnok, négyszeres GS-győztes duó legutóbb tavaly a Roland Garroson játszott együtt, amelyet megnyert.
    
Az e heti selejtezőben Bondár Anna, Gálfi Dalma, Jani Réka és Udvardy Panna is szerencsét próbált, de közülük csak utóbbi tudott egy meccset hozni.
    
A férfiaknál a régóta lábsérüléssel bajlódó Balázs Attila (123.) első számú tartalék, és visszalépés esetén juthat szóhoz. Eddig a világranglistán előtte állók közül hárman jelezték, hogy nem indulnak.
    
Az eddigi két 2021-es Grand Slamet megnyerő Novak Djokovic a 20. GS-trófeájára hajt Londonban, amivel utolérheti az örökrangsor élén álló Roger Federert és Rafael Nadalt. A világelső diadalmenetét utóbbi biztosan nem tudja megállítani - ahogy a Roland Garros elődöntőjében sem tudta -, mivel nem indul Wimbledonban. Szintén nem lesz ott az All England Clubban a 2016-ban döntős Milos Raonic és a háromszoros GS-győztes Stan Wawrinka sem. 

A 39 éves Federer kilencedik londoni sikere pedig erősen kétséges, a hosszú kihagyás után tavasszal visszatért svájci sztár májusban Genfben az első meccsén kikapott, a Roland Garrostól a kimerítő harmadik fordulós meccse után visszalépett, majd Halléban tízszreres bajnokként csak a nyolcaddöntőig jutott.
    
A nőknél az egyéniben 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williams gyenge szezont fut, a négyszeres GS-bajnok japán Oszaka Naomi pedig nem indul. A világranglistán második japán sztár menetközben visszalépett a Roland Garrostól, miután vitába keveredett a szervezőkkel, s azóta nem versenyzett. Nagy kérdés, hogy a 2019-es Garros-bajnok és most a WTA-rangsort vezető ausztrál Ashleigh Barty mire képes füvön, rajta kívül a címvédő - valamint volt WTA-éllovas - Simona Halep, valamint a kétszeres wimbledoni győztes cseh Petra Kvitova is hullámzóan teljesít 2021-ben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását