2024. március 19. - József, Bánk
Mindannyian hallottunk már az agysejtek kapcsán történeteket arról, hogy mi pusztítja őket, képesek-e a regenerálódásra, tudnak-e osztódni, és újranőni… stb.
2021. május 7. péntek 16:06 - HírExtra

A felnőtté válás során a szülők gyakran azzal az indokkal próbálják távol tartani a kamaszokat például az alkohol fogyasztásától, hogy azok elbutítanak, mert „elpusztítják az agysejtjeidet”. A tudomány szerint viszont ez egy teljesen téves feltételezés. Most négy, olyan elterjedten agysejtpusztító tévhitet szedtünk össze, amelyek a tudomány jelenlegi állása szerint egyszerűen nem igazak.

1. Alkoholfogyasztás

Az ivászat agysejt-pusztulással járó tévhite egészen az amerikai alkoholtilalom idejére vezethető vissza. Az alkohol hatásai közé tartozó zavaros beszéd, a koordinálatlan mozgás, és a meggondolatlan cselekedetek miatt az emberek könnyedén elfogadták tényként, hogy igen, az alkohol képes elpusztítani az agysejteket. Ez egészen 1993-ig volt így, amikor a kutatók bebizonyították, hogy az alkohol nem öli meg az agysejteket.

A tudósok összehasonlították az absztinensek és az alkoholisták agysejtjeinek számát, és nem találtak számottevő különbséget.

2. Tüsszentés

A tüsszentés megnöveli a nyomást a koponyán belül, ám nincs ok az aggodalomra, egy-egy allergiás vagy megfázásos időszak nem pusztítja millió számra az agysejtjeinket. Ez a megnövekedett nyomás közel sem elég nagy ahhoz, hogy komoly károkat okozzon, állapította meg kutatásai során Dr. Richard Koller neurológus.

A stroke esetében más a hatás, mert akkor a túlnyomás sokkal erősebb, ez már képes szignifikáns agysejt károsodást okozni. A tüsszentésről szóló tévhitnek talán ez az alapja.

3. Marihuána

A szülők sem bizonyított ténnyel próbálják elrettenteni a kamasz gyermekeiket a füvezéstől, akkor amikor azt mondják nekik: „ ha szívod akkor elhülyülsz, mert megöli az agysejtjeidet”. Nincsen semmilyen tudományos bizonyíték a marihuána neurotoxikus hatására, sőt egyes orvosi kutatások alapján mértékkel többet használ, mint árt a felnőttek agyának. Ha ez nem is, illegalitása mégis visszatartó erővel bír.

4. Öregedés

A legtöbb ember úgy tudja, hogy a természetes öregedési folyamattal az agysejtek is pusztulnak, azaz romlik az agyunk, de ez egyszerűen nem igaz!

Azoknak az időseknek, akiket nem érint valamilyen kognitív rendellenesség, például demencia, vagy az Alzheimer-kór, ugyanolyan jól működik az agyuk, mint a fiatalabbaknak, sőt még jobban, mint friss kutatások bizonyították.

Kiderült, hogy bár a szervezet egyre inkább romlik az évek múlásával, az agy csak egyre élesebb lesz. Kutatások kimutatták, hogy minél idősebb egy agy, annál több információt vesz fel saját környezetétől, ezért az idősebbek például sokkal jobb problémamegoldók. A felvett információk visszakeresése okozhat gondot időseknél.

Körülbelül 70 éves kor körül kezdjük el komolyabban észlelni, hogy romlanak az agyi funkcióink, de ezt nem az agysejtek számának csökkenése okozza. Edzéssel, azaz ha rendszeresen  stimuláljuk az agyat, olyan kihívást jelentő aktivitással, mint például a rejtvényfejtés, ez segít szinten tartani az agyműködést.

Forrás: Medibon.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását