2024. március 29. - Auguszta

MSZP: Állítsák vissza a közszolgálati viszonyt az egészségügyben!

A Fidesz elüldözött 5500 dolgozót az egészségügyből, majd elismerte, hogy a betegellátás nem biztonságos - írja közleményében Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.
2021. április 13. kedd 15:07 - HírExtra

Az MSZP közleménye:

"Az eddigi tagadás után a Fidesz végre beismerte, hogy kritikus létszámhiánnyal küzd az egészségügyi rendszer, ugyanis a kormány által közzé tett Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervben megállapítják, hogy "a betegek közvetlen ellátásában résztvevők száma (...) mostanra már nem tekinthető elégségesnek a biztonságos betegellátás biztosításához."

Ez a vallomás is azt bizonyítja, hogy a Fideszben tisztában voltak a valós helyzettel, mégis - ennek ellenére - arra kényszerítették az egészségügy dolgozóit, hogy március elejére döntsenek arról, hogy az új jogviszonyt elfogadva maradnak vagy távoznak. Tudták, hogy már a koronavírus előtt is kritikus volt a létszámhiány, mégis kitartottak a tervük mellett, ami miatt 5500 dolgozó távozott a teljesítőképessége határán levő magyar egészségügyből a járvány harmadik hullámának időszakában.

Ez pedig nem egy egyszerű hiba, hanem egy olyan súlyos bűn, amelynek következményei emberéletekben mérhetők.

Jenei Zoltán az új szolgálati jogviszony hatályba lépését követően azt mondta, hogy: „ebben a helyzetben minden garancia megvan arra, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is.” A kormányzati beismerés tekintetében kérdeznénk, hogy akkor pontosan mit is garantál az országos kórház-főigazgató a betegeknek? Továbbra is marad a szakemberhiány miatt biztonságosnak nem tekinthető ellátás?

Az MSZP kiáll az egészségügyi dolgozók mellett ezért továbbra is azt követeljük, hogy a Fidesz függessze fel az új szolgálati jogviszonyt és állítsa vissza a közalkalmazotti foglalkoztatást! Felszólítjuk a kormányt, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az új jogviszony miatt távozó több ezer egészségügyi dolgozó minél hamarabb visszatérjen a rendszerbe! 

Az MSZP korszakváltást célzó programjában kiemelt helyen szerepel az egészségügy talpra állítása, célunk a közalkalmazotti jogviszony helyreállítása, de támogatjuk a vállalkozói és közreműködési szerződéseket, ha azok az ellátás szempontjából előnyösek. Szükségesnek tartjuk egy speciális kedvezményeket is ajánló életpályamodell bevezetését, valamint valamennyi egészségügyi dolgozó átfogó és igazságos béremelését úgy, hogy az kifejezze megbecsülésüket, és biztosítsa a tisztességes megélhetésüket. Mindezek mellett pedig növelni kell az állami ösztöndíjas orvosegyetemi hallgatók arányát, továbbá javasoljuk újra bevezetni a nővér középfokú szakképzést is."

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását