2024. április 20. - Tivadar

Milyen a jó matrac?

Vajon a kemény vagy a lágyabb matrac a kényelmesebb? Melyik alapanyag a tökéletes? Milyen vastag legyen a matrac? Hol érdemes keresgélni? Ezekre a kérdésekre keressük a választ ebben a cikkben.
2021. január 29. péntek 21:12 - HírExtra

 Milyen az egészséges matrac? 

Olyan, hogy gyógymatrac nem létezik. Ahogyan igazából gerinckímélő és ortopéd matrac sem. Nem lehet ugyanis azt mondani, hogy egy-egy matrac mindenkinek megfelelne, hiszen testalkatunk, alvási szokásaink eltérnek a többiekétől. 

Persze vannak olyan matracok, amelyek valószínűleg jobban megfelelnek egy átlagos személynek. Én most ezekről fogok írni.

Az egészséges matrac egyik legfőbb ismérve, hogy nem kemény, hanem félkemény. Óriási tévhit, hogy csak a kemény matracok lehetnek kényelmesek. Ez gyakorlatilag népi hiedelem kategória, amely szerencsére – köszönhetően több orvosi kutatásnak – kezd kikopni a köztudatból.

Kizárólag a félkemény matracok képesek ugyanis kellően megtámasztani a gerincet és közben elkerülni, hogy testünkön nyomáspontok alakuljanak ki, amelyek nem csak fájdalmat okozhatnak, de vérkeringésünket is elnyomhatják.

A nyilvánvaló problémákon – mint a fájdalom és a zsibadás - túl ráadásul egy túl kemény matrac még azt is megakadályozza, hogy kipihenjük magunkat, ugyanis amikor a nyomáspontoknál elszorul a vér útja, akkor agyunk kap egy jelet, hogy „hahó, csinálj valamit, mert baj lesz.”

Ilyenkor az a válaszreakció, hogy felébred a szervezet és új alvási pozícióba navigálja magát. Aztán alszunk is gyorsan tovább. Azonban ez az alvás már nem lesz ugyanolyan, nem fog annyit érni. Ezek a kis mikro ébredések lesznek azok, amely miatt másnap fáradtabban és ingerültebben fogunk ébredni... 

Szóval a lényeg az, hogy félkemény matracot kell keresnünk, de itt még nem állhat meg a dolog. Arra is szükség van, hogy a matrac egy-egy pontján más-más keménység visszaadására legyen képes, hiszen eltérő testtájaink eltérő keménységet érdemelnek. 

Ehhez általában – persze nem mindig – valamilyen zónás matracra van szükségünk. A hazai piacon legtöbbször 3, 5 és 7 zónás matracokkal találkozhatunk. Bővebb információt ebben a videóban találsz ezekről a matracokról.
 


 
Habmatracok 

Szerintem Magyarországon jelenleg a különböző habmatracokból adják el a legtöbbet. Ez nem véletlen, hiszen rendkívül praktikus alapanyagról beszélünk. Egyrészt jól szellőznek, jól formára vághatók – így könnyű őket zónázni -, ráadásul ár-érték arányban általában kiemelkedők és még vákuumcsomagolni is lehet őket.

Ha ilyen matracot keresel, akkor a legfontosabb, hogy figyelj oda rá, hogy minél nagyobb legyen a hideghab sűrűsége, mert a sűrűség arányban fog állni a matrac tartósságával. Én általában a HD – nagy sűrűségű – habokat ajánlom. Ezek szerintem 40 kg/köbméternél kezdődnek.

Persze, ha nem csak a sűrűségre, hanem a kényelemre is figyelnél, akkor érdemes kiprbálni az úgynevezett HR habokat is. Ezek általában kényelmesebbek a sima, normál hideghaboknál. Ha részletesebben is érdekel a téma, nézd meg ezt a hideghabokról szóló videót.

A habmatracok tetején sokszor található egy további nyomáscsökkentő réteg, amelyet itthon memóriahabnak hívunk. Ez a habréteg további kényelmet és formakövetést ad a matrachoz. 

Egyetlen hátránya, hogy a hagyományos memóriahabnak nagyon gyenge a szellőzése, így azoknak semmiképpen nem ajánlott, akik nem szeretik, ha éjszaka melegük van és izzadnak. Egyébként ennek a problémának a kivédésére már többféle módszer is létezik. Érdemes például EMC habokat vagy bizonyos géles memóriahabokat kereseni. 

Rugós matracok 

A másik nagyon népszerű alapanyag az acélrugó. Ennek több változata is létezik, úgy mint az epeda rugós, a bonell rugós és a zsákrugós – vagy másnéven táskarugós – rendszerek.

Epedarugós matracot manapság már nem nagyon lehet kapni – drága és elavult technológiáról van szó. A prímet inkább a bonell és a zsákrugó viszi. 

A bonellrugós matracoknak egy fő problémájuk van. Az, hogy az összes rugók csatlakozik a másikhoz és így egy síkrugalmas rendszert alkotnak. Ezzel a gyakorlati életben, alvás közben két probléma van.

Egyrészt ha ketten alszanak a matracon, akkor az egész matrac a nehezebb személy felé fog lejteni, másrészt érezni lehet majd a másik szinte minden mozdulatát.

Ennél modernebb megoldást nyújtanak a zsákrugós matracok, amelyeknél a rugók nincsenek egybefűzve, így egymástól függetlenül is tudnak mozogni. Ennek köszönhetően a matrac pontrugalmas lesz, tehát ott enged, ahol nyomjuk. Ez megakadályozza a lejtést és az áthullámzást is.

A zsákrugós matracok a hideghabokhoz hasonlóan könnyen zónázhatók, hiszen elég csak a matrac különböző pontjain állítani a rugók vastagságát.  

Biomatracok 

A matracok harmadik nagy fajtája a biomatracok lennének. De sajnos sokkal inkább arról van szó, hogy nem az egész matrac készül bio anyagokból, hanem csak bizonyos részei. Így nem lesz bio az a matrac például, amelyikben csak egy csík kókusz vagy akár egy csík latex van...

Ha olyan matracot akarunk, ami természetes anyagokat tartalmaz, akkor itthon leginkább a kókusz és a latex matracok jelentik majd a megoldást.

Mindkét anyagnál van azonban olyan dolog, amelyre érdemes odafigyelni. A kókusz matracok esetében például nagyon fontos, hogy - szerintem - a legtöbb embernek a natúr kókusz ágybetétek egyszerűen túl kemények lesznek – legalábbis oldaltfekvéshez biztosan. Tehát, ha ilyen matracot keresel, akkor mindenképpen szükséged lesz egy személyes próbára. 

A latex matracok esetében arra kell figyelned, hogy nem minden latex matrac készül természetes latexből. 

Sőt, konkrétan előfordulhatnak olyan latex matracok, amelyek csak és kizárólag szintetikus latexet tartalmaznak. Ennél jobb a helyzet, ha a szintetikus latex mellett már organikus is kerül a matracba, de ha igazán bio matracot keresel, akkor neked azok valók, amelyben egyáltalán nincs szintetikus latex.

Ha érdekelnek a latex matracok, ezt a videót érdemes megnézned

Amennyiben a fent leírtaknál részletesebben is foglalkoznál a biomatracokkal, akkor ezt a cikket ajánljuk olvasásra: https://matracpedia.hu/wiki/biomatrac/

Mire érdemes figyelni, ha matracot keresünk?

 A vastagság és az ágyrács

Az egyik legfontosabb szám az ágybetétek esetében a matrac vastagsága. A legtöbb üzletben találkozhatunk azzal a gondolattal, hogy 18 centiméteres vastagság alatt szükség lehet valamilyen rugalmas ágyrácsra a matrac alá – persze ez erősen függ a típustól.

Ez azért lényeges adat, mert a rugalmas ágyrácsok általában drágábbak a hagyományos ágyrácsoknál. 

Ugyanígy fontos tudni, hogy bizonyos matracok esetében kikötik a garancialevélben, hogy a matrac egy bizonyos százalékát támassza alá az ágyrács. Ez márkától függően változhat, de merev ágyrácsnál átlagosan 50 százalékos alátámasztást kérnek, míg rugalmasnál akár 70 százalékos alátámasztást is.

Nagyon fontos tehát, hogy figyeljünk rá, hogy milyen ágyrácsot veszünk, mert könnyen előfordulhat, hogy amit mi kinéztünk az nem felel meg a matracunk mellé. 

Moshatóság 

Legtöbbünknek fontos szempont, hogy a matrac huzata mosható legyen. Ez azonban sok matracnál nincs így, vagy ha így is van, akkor is kínszenvedés lehet begyűrni egy kisebb mosógépbe a huzatot.

Éppen ezért érdemes odafigyelni rá, hogy olyan matracot válasszunk, amelynek huzata nem csak mosható, hanem ketté is bontható. Így – két részletben – már szinte biztos, hogy a huzat be fog férni a mosógépbe.

Azt azért érdemes fejben tartani, hogy hiába mosható egy matrac huzata, attól még nem arra van tervezve, hogy folyamatosan mossuk. Ezek a huzatok inkább csak évente egy tisztasági mosásra ajánlottak. Ha valamit folyamatosan mosni szeretnénk, az inkább egy matracvédő legyen – azok bírják a gyűrődést.

Egészségre ártalmas anyagok és a matrac 

Európában a legtöbb matrachoz elérhető valamilyen alapanyagminősítés, amely garantálja, hogy matracunk nem tartogat semmilyen veszélyt egészségünkre.

A haboknál az egyik ilyen a Certipur minősítés, míg a latexek esetében az Eurolatex. A huzatoknál a legjellemzőbb az Oeko-Tex Standard 100. Persze ezeken túl még több tucatnyi egyéb minősítés létezik. Érdemes mindig megkérdezni az adott üzletben lévő eladót, hogy a náluk található matracok esetében mint tudnak kínálni. 

Hol érdemes matracot venni? 

Nagyon fontos szempont, hogy olyan kereskedést érdemes választani, ahol minden felmerülő kérdésre választ kapunk. Egy megválaszolatlanul hagyott kérdés – vagy egy rossz válasz – ugyanis rengeteg negatív követkeménnyel járhat a következő 6-8-10 évre vetítve, ameddig új matracunkat használni fogjuk.

Talán még ennél is fontosabb, hogy mindig próbáljuk ki személyesen is azt a matracot, amit előzőleg az interneten kinéztünk, hiszen lehet, hogy teljesen mást fogunk rajta érezni, mint amit egy leírás alapján elképzeltünk.

Végül, de nem utolsó sorban arra is érdemes odafigyelni, hogy legyen valamilyen lehetőségünk, hogy vissza tudjuk küldeni a matracot, ha valamiért mégis kiderülne, hogy kényelmetlen.

Ha további részletek is érdekelnek a matracok világából, akkor érdemes meglátogatnod a Matracpédia oldalát, ahol mindent részletesen leírunk: https://matracpedia.hu

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását