2024. április 26. - Ervin

Olyan mint egy focimeccs

Egy rockkoncert a dobos szervezete számára olyan igénybevételt jelent, mint egy profi angol focistának egy 90 perces meccs - derül ki egy kutatásból.
2008. július 23. szerda 08:02 - Hírextra
A híres angol együttes, a Blondie dobosa átfogó vizsgálatban vett részt, amelynek eredményeiből kiderül: 90 perces dobolás közben olyan magas lesz a szívverése, mint egy profi focistának hasonló időtartamú mérkőzés közben.

Clem Burke dobos szervezete nagy stressznek van kitéve koncert közben: szíve átlagosan 140-150-et per percenként, de nem volt ritka, amikor elérte a 190-es értéket is. Ráadásul dobolás közben koncertenként átlagosan 600 kalóriát égetett el - derül ki az adatokból.

A 8 évig tartó vizsgálatot a chichesteri és a gloucestershire-i egyetem kutatói végezték. A tesztek alatt nemcsak a dobos szívverését, hanem oxigénfelvételét és vérének tejsavszintjét is nézték a másfélórás koncertek alatt.

"Ha egymás mellé tesszük egy Premier League-ben játszó futballista és Clem Burke szívverésének értékeit, nem lehet eldönteni, hogy melyik kié" - számolt be a kutatás eredményeiről Marcus Smith, a chichesteri egyetem munkatársa, aki szerint a focisták egy évben 40-50 mérkőzést játszanak, ám Clem Burke 100 koncerten dobolt 90 percig.

A vizsgálat igazolta, hogy egy dobosnak kiváló állóképességgel kell rendelkeznie. Az egyetemek a kutatás eredményeit most arra akarják felhasználni, hogy olyan programokat fejlesszenek ki, amik segítenek a túlsúlyos fiataloknak.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását