2022. december 6. - Miklós

Áremelkedés a németeknél

Decemberben a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek az előző havihoz képest a termelői árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
2021. január 20. szerda 08:58 - HírExtra

Decemberben 0,8 százalékkal emelkedtek a termelői árak Németországban az előző havihoz képest és 0,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Tavaly éves átlagban 1,0 százalékkal csökkentek a termelői árak a 2019-eshez képest.
    
Decemberre 0,3 százalékos havi áremelkedést vártak gazdasági elemzők a novemberi 0,2 százalékos havi áremelkedés után. Éves bázison 0,3 százalékos árcsökkenést várt a piac decemberre a novemberi 0,5 százalékos éves árcsökkenés után.
    
Az energiaárak tavaly decemberben 0,1 százalékkal maradtak el a 2019 decemberitől, a 2020 novemberihez képest viszont 2,3 százalékkal emelkedtek. Az olajtermékek ára 13,5 százalékkal csökkent decemberben éves bázison, a földgáz ára pedig 3,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az elektromos áram viszont 5,9 százalékkal lett drágább az előző évinél.
    
Energiaárak nélkül a termelői árak 0,3 százalékkal emelkedtek tavaly decemberben az egy évvel korábbihoz képest.
    
Éves átlagban az energiaárak 4,0 százalékkal csökkentek tavaly a 2019-eshez képest. Az olajtermékek ára 14,5 százalékkal, a földgáz ára 10,0 százalékkal csökkent tavaly, az elektromos áram ára pedig 8,0 százalékkal emelkedett.
    
Energiaárak nélkül a termelői árak tavaly nem változtak az előző évihez képest. Az éves áremelkedés 2019-ben 0,8 százalék volt 2018-hoz képest.
https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2021/01/PD21_027_61241.html
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását