2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Martonyi: Magyarország új piacokra juthat el

Magyarország egyiptomi cégeken keresztül olyan ázsiai és afrikai piacokra juthat el, amelyeken korlátozott a magyar jelenlét.
2010. december 9. csütörtök 15:32 - HírExtra
Magyarország egyiptomi cégeken keresztül olyan ázsiai és afrikai piacokra juthat el, amelyeken korlátozott a magyar jelenlét - mondta Martonyi János külügyminiszter csütörtökön, miután Budapesten fogadta Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminisztert.

A magyar diplomácia vezetője fontos célnak nevezte a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztését; elmondta, hogy Magyarország szeretné Egyiptomba irányuló kivitelét növelni, és várja az egyiptomi befektetőket.

Martonyi János közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök januárban Egyiptomba látogat.
A két miniszter egyetértési megállapodást írt alá a magyar és az egyiptomi külügyminisztérium közötti rendszeres konzultációs mechanizmus létrehozásáról.

Martonyi János megállapította, hogy a magyar-egyiptomi kapcsolatok régi keletűek és szilárdak. Azt mondta, Magyarország nagyra értékeli azt a stabilizáló szerepet, amelyet Egyiptom a közel-keleti térségben betölt, és elismeréssel tekint az egyiptomi gazdasági teljesítményekre.
Kifejezte reményét, hogy mind a magyar-egyiptomi, mind az Európai Unió és Egyiptom kapcsolatai tovább fejlődnek.

A kétoldalú gazdasági kapcsolatok vonatkozásában kedvező fejleményként említette meg, hogy megszűntek a magyar búzakivitelt hátráltató korábbi akadályok. Elmondta, sok induló és tervezett egyiptomi magyar projekt van egyebek mellett a gyógyszergyártásban, a vasútépítésbe és a vízgazdálkodásban. A magyar-egyiptomi turisztikai kapcsolatok fejlesztését is célnak nevezte; örömmel állapította meg, hogy sok magyar Egyiptomban tölti szabadságát, az egyiptomiaknak a magyar gyógyturizmus előnyeit ajánlotta.

A 2011 első félévi soros magyar EU-elnökséggel kapcsolatban elmondta: Magyarország fel kívánja használni megkülönböztetett szerepét, hogy a lehetőségek keretein belül segítse a közel-keleti békefolyamatot, továbbá erősítse a mediterrán országok és az EU kapcsolatait. Fontosnak mondta az EU szomszédságpolitikájának megújítását, hangsúlyozva, hogy a mediterrán térséghez fűződő kapcsolatok, illetve a keleti partnerség programja kiegészítik, erősítik egymást.

Az arab ország külügyminisztere arról beszélt, hogy az egyiptomi-magyar kapcsolatok szívélyesek és messzire nyúlnak vissza, a két ország már 1928 óta működtet diplomáciai képviseletet egymás fővárosában. Megjegyezte, hogy Hoszni Mubarak elnök tavaly októberben tett látogatást Magyarországon.

Úgy fogalmazott, sok lehetőség van a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére, különösen a kereskedelemben, a befektetéseknél. Biztosította kollégáját: Egyiptom a soros EU-elnökségi félév alatt is minden tekintetben folytatni kívánja az együttműködést Magyarországgal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását