2021. március 4. - Kázmér
A NAV adatai szerint 2019-ben bruttó 295 ezer forint volt az átlagos havi kereset (munkaviszonyból származó jövedelem), ami nettó havi 250 ezer forintot jelentett. Jelentős volt az eltérés településtípusonként. A GKI elemzése.
2021. január 19. kedd 07:46 - HírExtra

Budapesten havi nettó 330 ezer Ft, a megyei jogú városokban 267 ezer Ft volt a kereset, míg a többi városban 228 ezer Ft, s végül a községekben 197 ezer Ft. A legmagasabb érték Telkiben volt, ahol átlagosan 490 ezer forintot vitt haza egy munkavállaló, míg a legalacsonyabb Csenyétén (havi 36 ezer Ft). Második és harmadik helyen állt a XII. és a II. Kerület, 487 ezer és 480 ezer forinttal. A fővároson belül a budaiak átlagosan 110 ezer forinttal kerestek többet a pestieknél. 

Havi nettó átlagkereset és a munkavállalók száma

 

Forrás: NAV adatok alapján GKI számítás


Havi nettó átlagkereset települések szerint 2019-ben (ezer forint)
 

Forrás: NAV adatok alapján GKI számítás

 

A Nyugat- és a Közép-Dunántúli régióban átlag felett kerestek a munkavállalók, míg a Dél-Dunántúlon és az északkeleti megyékben jóval az átlag országos alatti a kereset. Megyék tekintetében a legmagasabb érték Pest és Győr-Moson-Sopron megyében volt, ahol havi 274 ezer forintot kerestek. Szintén magas eredmények születettek még Fejér (270 ezer forint), Komárom-Esztergom (266 ezer forint) és Vas megyében (256 ezer forint). A legalacsonyabb kereseteket Nógrád (211 ezer forint), Békés (208 ezer forint) illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (193 ezer forint) érték el. Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt az átlagkereset.
 

Átlagoshavi nettó kereset megyénkként 2019-ben (ezer forint)
 

Forrás: NAV adatok alapján GKI számítás

 

Forrás: GKI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását