2022. augusztus 18. - Ilona

Doppingreform az olimpia előtt

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által életre hívott Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) elindította globális programját, amely a 2021 nyarára halasztott tokiói olimpia és az azt követő ötkarikás játékok doppingmintáinak hosszú távú tárolását és újbóli ellenőrzését szolgálja.
2020. december 22. kedd 14:04 - HírExtra

Az ITA sajtószolgálatának közlése szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) teljes támogatását élvező projekt keretében a mintákat egy speciális létesítményben tárolják, s a szolgáltatásokhoz hozzáférhetnek az ügynökség jelenlegi és jövőbeni partnerei is.
    
Az ITA megjegyezte, hogy a korábbi mintaellenőrzési programok esetében számos szabálysértést találtak. A hosszú távú mintatárolás az elmúlt évtizedben az egyik leghatékonyabb stratégiai eszközzé vált a tiszta sportolók védelmében és a dopping elleni küzdelemben. A doppingmintákat a WADA-kódex előírásainak megfelelően a gyűjtéstől számított 10 évig lehet tárolni és ha szükséges, újravizsgálni. A reanalízis révén - amellyel utóbb számos korábbi doppingvétkes bukott már meg a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpikonok közül - mód nyílik a korábban fel nem fedezett tiltott anyagok kimutatására a leleplezési technikák fejlődésének köszönhetően.
    
Az ITA bejelentése szerint már megnyílt egy rendkívül biztonságos tároló, amely készen áll a minták fogadására. Valamennyi nyári sportági világszövetséget és a nemzeti doppingellenes ügynökségeket arra ösztönzik, hogy itt tárolják a gyűjtött mintákat, már a tokiói játékok előtt is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását