2021. január 19. - Sára, Márió

Nőhetnek a gazdasági különbségek

Noha az Európai Unió és tagállamai intézkedéseket hoztak a munkahelyek és a vállalkozások megmentésére, a koronavírus-járványnak régiónként különböző hatása, valamint a tagállamok eltérő gazdaságtámogatási képessége miatt megnőhetnek a közöttük lévő gazdasági különbségek - közölte az Európai Unió luxembourgi központú számvevőszéke szerdán.
2020. december 10. csütörtök 10:06 - HírExtra

Pelczné Gáll Ildikó, az áttekintésért felelős számvevőszéki tag beszámolója szerint a tagállamok válságkezelési intézkedései  megmentettek ugyan munkahelyeket és vállalkozásokat, de elkerülhetetlenül megnövelik a költségvetési hiányt.
    
Elmondta, a számvevőszék annak kockázatát látja, hogy a következő években a megnövekedett költségvetési hiány fékezheti a gazdasági konvergenciát.
    
"Az uniós kormányzás a jövőben azzal a kihívással fog szembenézni, hogy oly módon kell megterveznie a szokványos szabályokhoz való visszatérést, illetve az új szabályokat, hogy az a tagállamokban ne hátráltassa a világjárványt követő helyreállást, és ne ártson az adósság fenntarthatóságának" - fogalmazott Pelczné Gáll Ildikó.
    
Az áttekintés szerint a járvány által okozott gazdasági sokkra reagálva a tagállamok a költségvetési intézkedések széles körét fogadták el gazdaságuk támogatására. Az intézkedések zömét kitevő munkahelymegőrzési és állami támogatási programok eddig segítettek elhárítani a tömeges elbocsátásokat. A nemzeti költségvetési intézkedések azonban jelentősen meg fogják növelni az országok költségvetési hiányát és államadósságát. A számvevőszék figyelmeztet a tagállamok közötti gazdasági eltéréseknek és az egyenlő versenyfeltételek torzulásának kockázatára is.
    
A számvevők elemzésükben kiemelték, hogy az unió rugalmas gazdasági koordinációja megengedte a tagállamoknak, hogy költségvetési ösztönzőkkel, ideiglenes állami támogatással és a költségvetési felső határok felfüggesztésével enyhítsék a kibontakozó gazdasági válságot. Az unió ezenkívül mozgósította a rendelkezésre álló forrásokat, és új biztonsági hálót hozott létre a vállalkozások, a kormányok és a munkavállalók számára.
    
Emlékezettek: az Európai Tanács júliusban egyezett meg az unió következő hétéves költségvetésnek és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap 1800 milliárd eurót kitevő költségvetéséről, ami - szavaik szerint - támogatni fogja a fenntartható és ellenálló helyreállítást. Az uniós számvevőszék azonban figyelmeztet: nem szavatolható, hogy ezek az intézkedések elősegítik a fenntartható növekedést, és növelik a tagállamok közötti konvergenciát. A támogatás eredményessége döntően attól függ, hogy mennyire képes kezelni a válság tényleges hatásait, illetve növelni a tagállamok kapacitását gazdaságuk támogatására és új intézkedések megfelelő végrehajtására - tették hozzá.
 

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását