2024. március 19. - József, Bánk

360 körül táncol a forint - megnyugodni látszik?

Szerda reggel 8 órára 0.01%-ot gyengült a forint az euróval szemben és így lett 360 forint és 78 fillér az euró. Napok óta itt a 360-as szint közelében mozog, de most úgy tűnik, hogy a világgazdasági események és az EU-s tárgyalások sem kényszerítik a 370-es szintre.
2020. november 25. szerda 15:01 - HírExtra

Nem volt könnyű éve a forintnak, tavasszal történelmi mélypontját élte a forint az euróval szemben és átlépte a korábban még sosem látott 370-es szintet. Idén, év eleje óta közel kilenc százalékot gyengült a magyar fizetőeszköz. A koronavírus okozta negatív gazdasági hangulat egyre csak tovább gyengített a forintot. A napokban a vakcina okozta optimizmussal egy időben pedig az uniós vétóval kapcsolatos hírek eredményezték a forinttal szembeni piaci pesszimizmust. Bár sok minden ma sem szól az erősödés mellett várhatóan a nagyobb gyengülésre sincs ok.

Az elemzők azt jósolják, hogy az elkövetkező hónapokban 355-360 közötti forint árfolyam várható, jövőre pedig kissé tovább erősödhet a forint. A régiós devizákkal összevetve pedig van is honnan erősödni, hiszen az egyik leggyengébben teljesítő a forint volt idén. Az összehasonlításra leginkább alkalmas cseh korona és legyengyel zloty is sokkal kevesebbet esett ebben az évben. 

Hasonlóan mozgott a többi deviza ellenében is: ma reggelre a dollárhoz képest 0.01%-ot erősödött a forint, ennek megfelelően egy amerikai dollár jelenleg 303 forintba és 26 fillérbe kerül. A frankhoz viszonyítva 0.04%-ot gyengült a magyar deviza, így a reggeli órában egy svájci frankért 332 forintot és 72 fillért kell adni a nemzetközi devizapiacon. Az angol fonthoz viszonyítva 0.08%-ot gyengült, így 404 forint 89 fillért ér 1 font sterling. A régióban a lengyel zloty forinttal ellentétben 0.01%-ot gyengült az dollárhoz képest, a cseh korona pedig 0.03%-ot gyengült. Így 1 dollár 3.75 zlotyért vagy 21.98 cseh koronáért vehető meg. 

A feltörekvő piaci devizák közül a líra 0.57%-ot gyengült a dollár ellenében és 1 USD értéke 3.75 török líra, míg a Dél-afrikaiak fizetőeszköze 0.24%-os erősödést mutatott, amivel jelenleg egy dollár 15.23 dél afrikai randot ér. Az euró-dollár árfolyam a reggeli órában 1.19 körül járt, tehát stagnált az euró a dollárral szemben. A dollár korábbi leértékelődése most megállni látszik. Június és augusztus között ugyanis több mint 9%-ot gyengült az euró ellenében. Az elnökválasztás kimenetele úgy tűnik pozitívan hatott a piacokra, ahogy a gazdasági élénkítések is életbe lépnek úgy a dollár akár tovább is erősödhet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását