2024. április 19. - Emma

Jelentős drágulás volt

Az ipari termelői árak szeptemberben 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit; az exportértékesítés forintban mért árai 7,3 százalékkal, a belföldi értékesítés árai 1,0 százalékkal emelkedtek - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2020. november 2. hétfő 08:48 - HírExtra

Az áremelkedés üteme augusztusban lassabb, a belföldi értékesítésnél 0,4 százalékos, az exportban 5,2 százalékos volt.
    
A termelői árak 1,0 százalékos emelkedésén belül a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,5 százalékkal magasabbak, a 32 százalékos súlyú energiaiparban 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak, mint egy évvel korábban.
    
A forint 12 havi gyengülése az augusztusi 6,72 százalékosról szeptemberre 8,43 százalékosra mélyült az euróval szemben.
    
Az előző hónaphoz képest 3,5 százalékkal emelkedtek a forintban mért exportárak ezen belül a feldolgozóiparban 2,8 százalékkal. A járműgyártás exportára 3,4 százalékkal, a számítástechnikai termékeké 3,2 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt.
    
Tavaly szeptemberhez képest az élelmiszeripar exportárai 10,0 százalékkal voltak magasabbak, a járműipar árai 8,8 százalékkal a számítástechnikai, elektronikai és optikai termékek exportára 4,4 százalékkal nőtt, de 7,6 százalékkal drágábban lehetett értékesíteni a külpiacokon a villamos berendezéseket és 8,8 százalékkal a gépipari termékeket. A gyógyszeripar exportárai 2,3 százalékkal nőttek.
    
Belföldön az élelmiszeripar termelői árai a feldolgozóipar 1,5 százalékos átlagával szemben 4,2 százalékkal emelkedtek, a járműiparban 6,8 százalékos, a villamos berendezések gyártásában 6,6 százalékos, a gépiparban 5,1 százalékos, a számítástechnikai ágazatban 3,0 százalékos volt a termelői árak éves emelkedése.
    
A fogyasztási cikkek átlagos termelői ára 4,4 százalékkal, ezen belül a tartós fogyasztási cikkeké 5,2 százalékkal nőtt, a beruházási javak termelői ára 5,7 százalékkal volt magasabb a tavaly szeptemberiknél.
    
Az év első kilenc hónapjában a belföldi értékesítés árai 0,6 százalékkal, az exportértékesítéséi 5,2 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak  3,6 százalékkal emelkedtek a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását