2024. március 29. - Auguszta

Hasznos tudnivalók a kültéri lámpák IP-védettségéről

Az otthonunk, valamint az egyéb épületek mellett alkalmazott kültéri lámpatestek kiválasztásakor az esztétikum, a praktikum és a biztonság mellett bizony a megfelelő IP-védettség is olyan aspektusnak számít, amivel célszerű kalkulálni.
2020. október 14. szerda 18:21 - HírExtra

Merthogy a lámpatestek hosszú távú és zökkenőmentes használatához bizony gondoskodni kell arról, hogy a fényforrások állapotában a nedvesség semmiképp ne tudjon kárt tenni.

Kültéri lámpatestek beszerzésekor ne csak az IP-védettségre figyeljünk oda

Az IP-védettség mértéke azt mutatja meg, hogy az adott lámpatest milyen mértékű védettséget élvez a nedvesség ellen. Kültéri fényforrások választásakor fontos azonban tisztában lenni vele, hogy az eső és az egyéb nedvesség elleni védelmen kívül akad más tényező is, ami ellen védekezni szükséges.

Merthogy a napfény által érkező erőteljes ultraibolya sugarak közép- vagy hosszú távon a fényforrások fakulásához, illetve elridegüléséhez is vezethetnek. Ennek az elkerülése végett célszerű tehát rozsdamentes acélból, korróziómentes alumínium ötvözetekből vagy pedig egyéb kültéri felhasználásra javasolt matériából készült lámpákat alkalmazni.

Az egyes lámpa típusoknál ezek az IP-védettségi szintek javasoltak

Amennyiben álló lámpatestekről, illetve hasonló szerkezetű és világító tornyokról van szó, akkor az IP43-as védettségi szint megfelelő választást jelenthet. Legfőképpen azért, mivel az elhelyezkedésük miatt ezeket a fényforrásokat leginkább a permetező víz ellen szükséges megóvni.

Az házak és egyéb épületek homlokzatára felerősített lámpatestek védelme kapcsán azzal érdemes kalkulálni, hogy az utólagos cseréjük kivitelezése sokkal több bonyodalmat eredményez, mint az előzetes óvatosság. Ezért ezeknél a típusoknál egyértelműen indokolt lehet az IP44-es verziók használata.

Egyszerűbb a helyzet viszont a mennyezetre szerelt, illetve oda beépített lámpáknál, hiszen őket kisebb valószínűséggel érheti majd nedvesség. Emiatt az IP23-as védettségi szint is bőven megfelelhet a kívánalmaknak.

Praktikus tanácsok, ha a kerti medencéhez szeretnénk megbízható fényforrást használni

Dekorációs, illetve esztétikai megfontolásból is egyértelműen szuper döntésnek bizonyulhat, ha a kertben helyet kapó medencét vagy pedig a kis tavat is igyekszünk minőségi fényforrásokkal ellátni. A megfelelő kinézet mellett persze ekkor is fontos szempontnak számít a biztonságos felhasználás.

Azt talán mondani sem szükséges, hogy a fényforrásokat érő nedvesség ennél a típusú felhasználásnál bizony erőteljesen jelen van. Pontosan ennek fényében az IP68-as védelemmel ellátott fényforrások alkalmazása az, ami egyértelműen indokolt.

Ezzel a választással ugyanis proaktív módon elkerülhető, hogy a vízzel erőteljesen érintett közeg bármiféle kárt tudjon okozni a lámpák állapotára nézve.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását