2024. március 19. - József, Bánk

Ötvennégyezer dollár egy levélért

Ötvennégyezer dollárért (16 millió forint) kínálják eladásra Rosa Parks afroamerikai polgárjogi aktivista egy kézzel írt levelét, amelyben Martin Luther Kinget méltatja.
2020. augusztus 3. hétfő 18:28 - HírExtra

Az 1981. október 6-i keltezésű levelet egy bizonyos Kessler úrnak címezték, több mint egy évtizeddel King meggyilkolása után.
   
 "Csodáltam és tiszteltem, mint egy nagyszerű férfit, aki elkötelezte magát az emberiség minden elnyomott csoportjának szabadsága, békéje és egyenlősége mellett" - írta Parks Kingről. Hozzátette: "az alabamai Montgomery tömegeinek és a nemzetnek a vezetője volt".
    
A régi kéziratok adásvételével foglalkozó Moments in Time nevű cég vezérigazgatója, Gary Zimet tudomása szerint ez az egyetlen levél, amelyben Parks megemlíti Kinget és a dokumentum azért is különleges, mert kézzel írott. Zimet szerint Parksnak még a gépelt levelei is ritkák. A cég 54 ezer dollárért kínálja a különleges dokumentumot.
    
A varrónőként dolgozó Parks 1955 decemberében Montgomeryben nem volt hajlandó átadni helyét a buszon egy fehér bőrű utasnak, ezzel megszegve az akkori szegregációs előírásokat. Letartóztatták és pénzbírságra ítélték, de fellépésével mozgalmat indított el, amelynek élére egy fiatal lelkész, Martin Luther King állt.
    
A fekete népesség 381 napon át bojkottálta a busztársaságokat. Az amerikai legfelsőbb bíróság 1956-ban alkotmányellenesnek nyilvánította az elkülönítést a tömegközlekedési járműveken.
    
Parks 92 évesen halt meg 2005-ben. Montgomeryben szobor őrzi az emlékét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását