2024. március 29. - Auguszta
A tavaly elindított külföldi beruházások egyharmada állt le Európában a jelenlegi globális gazdasági krízis hatására – derül ki az EY európai működőtőke-befektetéseket (FDI) vizsgáló legfrissebb jelentéséből.
2020. június 16. kedd 08:28 - HírExtra

A felmérésben (EY European Attractiveness Survey) megkérdezett több mint 600 nemzetközi döntéshozó szerint a technológiai, egészségügyi és környezetvédelmi szektorba irányuló tranzakciók lendíthetik fel leginkább a kontinens gazdaságát. Magyarország 105 FDI-projekttel Közép-Kelet-Európa egyik legvonzóbb befektetési célpontjává vált.

 Európa egyik legerősebb éve volt 2019 az elindított működőtőke-befektetéseket tekintve az EY nemzetközi riportja alapján. A kialakult válsághelyzet ugyanakkor jelentősen visszavetette a befektetéseket. A tervezett 6412 FDI-projekt 65 százaléka valósult meg vagy van továbbra is folyamatban, a projektek negyedét azonban elhalasztották, minden tizediket pedig felfüggesztették. 

A befektetői célországok európai listáján 1197 projekttel és 17 százalékos növekedéssel tavaly Franciaország került az első helyre. Az Egyesült Királyság a második lett a rangsorban, de a Brexit miatti bizonytalanság ellenére is tudott 5 százalékkal növekedni, míg Németország a harmadik helyet szerezte meg. Magyarországon három százalékkal emelkedett a működőtőke-befektetések száma a 2018-as eredményekhez képest. A tavaly elért 105 FDI-tranzakcióval hazánk a 13. helyen áll a TOP20-as rangsorban, ezzel a közép-kelet-európai régió egyik legvonzóbb piacává vált. 

A digitális és üzleti szolgáltatásokat érintő tranzakciók jól szerepeltek, ezek adják együttesen a friss projektek 31 százalékát és az új munkahelyek 24 százalékát. Az EY kutatása szerint ezekben az ágazatokban a befektetések túlnyomó többségét már a krízishelyzet kibontakozása előtt be is fejezték. A szállítási szektor projektjei – ideértve az új beruházások 7 százalékát és az újonnan teremtett munkahelyek 24 százalékát kitevő autó- és repülőgépgyártást is – már komolyabb kihívások elé néznek. Az ipari berendezéseket gyártó, műanyag- és vegyipari ágazattal együtt ezen a területen volt a legnagyobb zavar az ellátási láncokban, és a legmagasabb bevételkiesés is itt jelentkezett. Ennek következtében a befeketések nagyobb részét késleltetni vagy csökkenteni kényszerülnek ezekben a szektorokban. 

„Természetes, hogy a jelenlegi helyzetben minden cég felülvizsgálja a rövid- és hosszú távú terveit likviditási és stratégiai szempontból egyaránt. A következő döntéseket jelentősen befolyásolja, hogy az adott ágazatban mennyire lesznek tartósak a változások, ez a bizonytalanság pedig folyamatos újra tervezést igényel a cégek vezetőitől” – mondta Rencz Botond, az EY vezérigazgatója. „A kilábalást a további működőtőke-beruházások nagyban segíthetik. Az elmúlt öt évben az európai FDI projektek több mint felét (52%) európai cégek kezdeményezték, és a tíz legtöbb befektetést fogadó ország között is hét európai található. Ennek megfelelően továbbra is kulcsfontosságú a kontinens gazdasági kohéziójának biztosítása, a globalizáció kihasználása, illetve a régiós piac erősítése.” 

A döntéshozók szerint a működőtőke-befektetéseket jelenleg leginkább három szektorba érdemes becsatornázni, mivel a tiszta és megújuló technológia (39%), a digitális gazdaság (35%) és az egészségügy (24%) alapozhatja meg Európa további növekedését.

Forrás: Noguchi
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását