2024. március 19. - József, Bánk

Így győztük le Izlandot is!

Gulyás István szövetségi kapitány szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott a második félidőben mutatott szigorú védekezésének köszönhetően győzte le hat góllal Izlandot az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában.
2020. január 16. csütörtök 08:34 - HírExtra

 

    A 24-18-ra megnyert szerdai, malmői mérkőzést követően a szakvezető kifejtette: úgy tűnt, hogy csapata az első félidőben támadásban hibázott sokat, de védekezésben is alaphibákat követett el, annak ellenére, hogy kevés gólt kapott.

    "A letámadások nem jöttek a két kettes pozícióból, be voltunk szorulva, Máthé Dominikon előnyt szerzett az ellenfél. Bal kettőből kellett volna feljönni középre, de nem jöttünk, így az izlandiak tovább tudták játszani a labdát. Ez változott meg a második félidőben mindkét oldalról, az izlandiak nagyon be lettek csapdázva középre, és ezzel nem tudtak mit kezdeni" - elemezte szakmailag a szerdai meccset Gulyás István.

    Hozzátette, a szünet után a védekezésük nagyon szigorú lett, így Mikler Roland is nagyobb biztonságban érezte magát a kapuban, mert nem voltak tiszta lövések, ez volt a siker kulcsa. A kapitány úgy folytatta: támadásban az első félidőben jó néhány labdát elszórtak, nem azt játszották, amit megbeszéltek.

    "A cél az volt, hogy ha kijönnek nyitott védekezésre, csináljunk egy-egyet, provokáljunk szabálytalanságot, akkor visszaállnak, és jöhetnek a kettő-kettők orrvérzésig a két beállóra" - magyarázta. Hozzáfűzte, nehéz dolguk volt, de játékosainak ezúttal is a helyén volt a szívük, és főleg a második félidőben nagyon taktikusan kézilabdáztak.

    Gulyás elárulta, beszéltek a meccs előtt arról, hogy az izlandiak képesek elhúzni, ugyanakkor képesek elszórni a labdákat. "Mondtuk a játékosoknak, hogy ne törjenek össze, jöjjenek vissza szépen, szisztematikusan, gólról gólra" - nyilatkozta.
    Az edző kifejtette, a korábbi meccseken, és ezúttal is ragaszkodtak hozzá, hogy Máthé Dominik játssza végig az első félidőt védekezésben is, bármennyire is nehéz, és ha a támadásokra nem is tud annyira koncentrálni.

    "Nagyon keveset védekezett a közelmúltban, de muszáj, mert ez már nem az ifjúsági vagy a junior korosztály, nem cserélgethetünk össze-vissza. Tudtuk, hogy nehéz lesz, valahogy tartani kell magunkat az első félidőben, és utána a másodikban Balogh Zsolt már megoldotta a feladatot, illetve akkor már be tudtuk küldeni Ligetvári Patrikot a kettes helyre védekezni" - mondta Gulyás István.

    A szövetségi kapitány rávilágított: a norvég Tord Ellingsen erőnléti edző kiváló munkát végzett, mert a játékosok frissnek és robbanékonynak tűntek a harmadik csoportmeccsük második félidejében is.

    "Hazudnék, ha azt mondanám, hogy gondolt erre valaki. Ma is azt mondtuk az öltözőben, hogy lehet nyerni, de nem kötelező. Tegyenek meg mindent, tartsuk őket szorosan, legyünk ott a nyakukon, és akkor minden megtörténhet" - folytatta Gulyás.

    Hozzátette, nagy öröm, hogy játszhatnak még legalább négy meccset. "Ezeket a játékosokat most megismeri Európa, ez sem egy utolsó szempont. Ez fontos állomás minden fiú pályafutásában, életében, és sokat hozzátesz az önbizalmukhoz" - mondta Gulyás István.

    Szita Zoltán elmondta, az első felvonásban nem találták az izlandiak játékának ellenszerét, nagyon kapkodva kézilabdáztak a nyitott védelem ellen.

    "A második félidőben közelebb mentünk hozzájuk, próbáltuk nem azokat a félfaultos lövéseket erőltetni, hanem tényleg ziccerig játszani, és ez működött" - tette hozzá a lengyel Wisla Plock balátlövője, aki nyolc lövésből négy gólt szerzett.

    Balogh Zsolt úgy fogalmazott, a rossz első félidő után olyan teljesítményt nyújtottak, amely valószínűleg mindenkit meglepett. Őket is.

    "Az benne volt, hogy visszajövünk a meccsbe, de hogy a végére ilyen sima lesz, azt nem is tudom elhinni" - mondta a Tatabánya jobbátlövője, aki öt kísérletből kétszer volt eredményes.

    Bánhidi Bence elárulta, a szünetben arról beszéltek, hogy hinniük kell magukban.

    "Az volt a legfontosabb, hogy úgy menjünk ki a második félidőre, hogy ez meglehet, és meg tudjuk csinálni. Majdhogynem az életünkért játszottunk és meg is csináltuk" - lelkendezett a MOL-Pick Szeged beállója, aki tíz lövésből dobott nyolc góljával a mezőny legeredményesebb játékosa lett.

    A magyar csapat a maximális két pontot viszi magával a középdöntőbe, ahol pénteken a világbajnoki ezüstérmes Norvégiával, vasárnap Szlovéniával, kedden a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes Svédországgal, szerdán pedig Portugáliával találkozik, ugyancsak Malmőben. Az első két helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik pedig az ötödik helyért játszhat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását